BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Nükleer kabus ne zaman bitecek?

Fukuşima santralini işleten Tepco adlı şirket, üç ay içinde radyasyon sızıntısını azaltmayı dokuz ay içinde de reaktörleri soğutmayı hedeflediğini duyurdu.

Abone ol

Japonya'da 11 Mart'taki deprem ve tsunamide ağır hasar gören Fukuşima nükleer santralinin işletmecileri krizi bu yıl sonuna kadar kontrol altına almayı umduklarını açıkladı.

Tepco adlı şirket, üç ay içinde radyasyon sızıntısını azaltmayı, dokuz ay içinde de reaktörleri soğutmayı hedeflediğini duyurdu.

Şirket ayrıca yıkılan reaktör binasının üzerinin kapatılacağını belirtti.

Ülkede büyük yıkıma yol açan felakette kesinleşen ölü sayısı 14 bin. Yetkililer, 14 bin kişinin de kayıp olduğunu söylüyor.

Deniz suyunda radyasyon oranı artıyor

Tepco'nun açıklamasına göre, santralde 2 numaralı reaktörün yakınındaki bölgede, Cuma günü deniz suyundaki radyasyon oranı, izin verilen yasal limitin 6500 kat üzerinde çıktı.

Bir gün öncesinde bu oran normal kabul edilen sınırın 1100 katıydı.

Asya'nın en büyük enerji şirketi olan Tepco'nun Yönetim Kurulu Başkanı Tsunehisa Katsumata, Tokyo'da düzenlediği basın toplantısında reaktörleri soğutarak santrali kapamak için dokuz aya ihtiyaçları olduğunu söyledi

Katsumata, plan çerçevesinde bölgeden tahliye edilen on binlerce kişinin bir an önce evlerine dönmesinin hedeflendiğini belirterek, "Yol açtığımız sorunlar için özür dileriz. Krizin daha da ağırlaşmaması için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Japonya hükümeti, Çernobil felaketindeki kadar risk arz eden Fukuşima krizinin sona erdirilmesi konusunda Tepco'dan takvim istemişti.

1986'da Ukrayna'da yaşanan Çernobil felaketi dünyanın en büyük nükleer kazası olarak tarihe geçmişti.

Clinton: Japonya krizden güçlenerek çıkacak

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Tokyo'da Japon İmparatoru Akihito ve Başbakan Naoto Kan ile bir araya geldi.

Clinton'ın, Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra olduğu gibi bu krizden de güçlenerek çıkacağını söyledi ve ülkenin yeniden inşa sürecine destek vereceklerini vurguladı.

ABD, kurtarma ve arama çalışmalarına, 20 bin asker, çok sayıda uçak ve gemiyle destek veriyor.

Deprem ve tsunami felaketinin Japon ekonomisine maliyetinin 300 milyar dolar olacağı hesaplanıyor.