BIST 10.169
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.400,26
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Canikli'den MHP ve CHP'ye 18 yaş eleştirisi!

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, milyonlarca insana güvenmemenin büyük haksızlık ve çok büyük hakaret olduğunu ifade etti.

Abone ol

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, seçilme yaşının 18'e düşürülmesi ve oy kullanma imkanı bulunmayan silah altındaki er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler ile ilgili yürüttükleri çalışmaya muhalefet partilerinin destek vermeyeceğini açıklamalarına ilişkin, ''Önemli bir kesime, milyonlarca insana güvenmemek gerçekten bu noktada büyük haksızlık ve çok büyük hakarettir'' dedi.

Canikli, partisinin Giresun milletvekilleri Adem Tatlı ve Mehmet Geldi ile Giresun Ticaret Borsası Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, seçilme yaşının 18'e indirilmesini öngören anayasa değişikliği teklifini Meclis'e sunduklarını anımsattı.

ÖNEMLİ SORUMLULUKLAR YÜKLÜYORUZ

Bu teklifin son derece yerinde bir adım olduğuna ve mutlaka doğru bir şekilde sonuçlanması gerektiğine dikkati çeken Canikli, ''18 yaşındaki bir kişiye biz çok önemli sorumluluklar yüklüyoruz. Her türlü hukuki ehliyeti kullanma imkanına sahip. Daha önemlisi evlenebiliyor, aile kurabiliyor, baba olabiliyor, aile reisi olabiliyor. Ayrıca vatan savunmasında en önde görev alıyor. Seçilme imkanından daha mı önemsiz bu saydığım özellikler'' diye konuştu.

Canikli, seçmenin seçilmekten daha zor olduğunu savunarak, seçebilmek için seçilmeye ilişkin kriterlerin çok iyi bilinmesi gerektiğini vurguladı.

BÜYÜK HAKSIZLIK

Almanya, Fransa ve Norveç gibi dünyanın belli başlı ülkelerinde seçilme yaşının 18 olduğuna işaret eden Canikli, şunları söyledi:

''Önemli bir kesime, milyonlarca insana güvenmemek gerçekten bu noktada büyük haksızlık ve çok büyük hakarettir. Mükellefiyet noktasında sorumluluk veriyoruz, askere gönderiyoruz. Hukuki ehliyeti var. Şirket yönetebiliyor, borçlanabiliyor ama seçilme imkanı vermiyoruz. Bu çok büyük bir haksızlık. Aynı şey silah altında bulunan er ve erbaşların oy kullanması için de geçerli.''

Canikli, yaptıkları görüşmelerde muhalefet partilerinin anayasa değişikliği teklifine destek vermediğini anımsatarak, şunları kaydetti:

VEBALİNDEN KURTULAMAZLAR

''İnanıyorum ki hem CHP hem de MHP, bugüne kadar bu konuda yaptıkları açıklamaların hata olduğunu fark edecekler ve bu anayasa değişikliği teklifine destek verecekler. Çünkü son derece haklı nedenlerle ortaya çıkan bu talebin reddedilmesi, mantıklı, etik ve mümkün değildir. Bunun vebalından kurtulamazlar. O nedenle biz teklif vererek samimiyetimizi ortaya koyduk.''