BIST 9.678
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.504,70
HABER /  SAĞLIK

Canan Karatay'a Bakanlık'tan itiraz

Prof. Dr. Canan Karatay’ın son üç tezine Sağlık Bakanlığı'ndan itiraz geldi. Bakanlık, gebelikte kan testi yapılabileceğini açıklarken, çocuklara da kahvenin zararlı olduğunu söyledi.

Abone ol

Prof. Dr. Canan Karatay’ın sağlıklı beslenme ile ilgili sözleri kadar gebelikte şeker taraması yapılmasına ilişkin sözleri de çok ses getirmişti. Ayrıca Karatay, çocuklara "kahve içirin" diyerek yeni bir tartışmanın da kapısını aralamıştı.

Hürriyet'in haberine göre Karatay'ın, gebelikte tarama testi karşıtı ifadeleri ve D vitamini önerisi ile ‘Çocuklara kahve içirin’ sözlerine Bakanlık’tan açıklama geldi.

1- Gebelikte şeker tarama testi zararlı değil

Gebelikte tarama testine karşı açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Canan Karatay’ın ifadelerinin ardından toplanan sağlık bakanlığı Bilim Kurulu, tüm gebelere 24-28’inci haftalarda şeker tarama testini önerdi. Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, “Gebelikte şeker tarama testinin zararlı olduğuna dair iddianın bilimsel geçerliliği olmayıp bakanlığımız iddiaların tam aksine gebelikte şeker tarama testini özellikle tavsiye ediyor” dendi. Gebelikte normal şartlar altında bir kez uygulanan bu testin anne ve bebeğe herhangi bir zararının bulunmadığı vurgulandı.

2- Çocuklara kahve sakıncalı

Bakanlık aynı açıklamada Prof. Dr. Karatay’ın çocukların antioksidan olması nedeniyle istedikleri kadar Türk kahvesi içebilecekleri yönündeki iddiasının da bilimsel bir dayanağının bulunmadığını söyledi: “4-12 yaş grubu çocuklarda izin verilen kafein miktarı 45- 85 mg/gün arasıdır. Bir fincan Türk kahvesi çocuklara önerilen dozdan fazla kafein içeriyor. Bu yaş grubundan öncesi için kafein hiç tavsiye edilmiyor.”

3- D vitamini eşiği 20 ng/mL

Prof. Dr. Karatay’ın gebelerde D vitamini düzeyinin 100 IU/ml olması gerektiği yönündeki açıklamalarına da itiraz edildi. D vitamini takviyesinin tavsiye edildiği, ancak D vitamini düzeyini 20 ng/mL’nin üzerine çıkarmanın yeterli olduğu vurgulandı. “D vitaminini bu seviyenin çok daha üzerine çıkarmaya yönelik girişimlerin diyabetten koruyacağına dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır” denildi.

TESPİT EDİLMEZSE KALICI HASAR OLUR

Bakanlık gebelik diyabeti zamanında tespit edilemediğinde, anne ve bebekte ciddi-kalıcı hasarlara neden olduğunu belirtti. Testin önemine vurgu yapan kurul oluşabilecek hasarları şöyle sıraladı: “Bebekte doğumsal anomali, erken doğum ve kayba kadar ciddi sorunlara yol açabiliyor. Annede de hipoglisemi atakları, aşırı kilo ve kan şekerinde yükselme olabilir.”