BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Büyüme öngördüğümüz patikaya girmiştir”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin geçen yıl elde ettiği kazanımları koruyarak bu yıl iyi bir büyüme sergileyeceğini...

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin geçen yıl elde ettiği kazanımları koruyarak bu yıl iyi bir büyüme sergileyeceğini belirterek, “İkinci çeyrekle büyüme öngördüğümüz patikaya girmiştir” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Egün, 2013 yılı Nisan ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi. Yazılı bir açıklama yapan Bakan Nihat Ergün, “2013 yılı Nisan ayında sanayi üretim endeksi beklentileri aşarak bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 artmıştır. Takvim etkilerinden arındırılmış endeks ise yıllık bazda yüzde 3,4 oranında artmıştır. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,3 artmıştır” dedi.
“Türkiye’nin büyüyeceğini ve büyümenin öncüsünün de sanayi üretimi olacağını her zaman vurguluyoruz” diyen Bakan Ergün, “Nitekim söylediklerimiz yerini bulmaya başlamış, sanayi üretimi önemli bir artış göstermiştir. Elimize gelen veriler bu artışın sadece Nisan ayı ile sınırlı olmadığını, takip eden aylarda da devam edeceğini göstermektedir. İkinci çeyrekle birlikte büyüme, öngördüğümüz patikaya girmiştir” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin geçen yıl alınan tedbirler sonucu mütevazi bir büyüme gerçekleştirdiğini kaydeden Bakan Ergün, bu yıl ise geçen yıl elde edilen kazanımları koruyarak daha iyi bir büyüme sergileyeceklerini belirtti.

“TÜRKİYE BEKLENTİLERİMİZ DOĞRULTUSUNDA BÜYÜMEKTEDİR”
“Bu yıl büyümeye hem iç talep hem de dış talep olumlu yönde katkı verecektir” diyen Ergün, “Geçen yıl sonundan itibaren düşmeye başlayan kredi maliyetlerinin ve ertelenen yatırım ve tüketim talebinin iç talebe Nisan ayı itibariyle yansıması görülmeye başlamıştır. Ana mal grupları itibariyle baktığımızda tüketim malı ve ara malın üretimindeki artış da ekonominin canlanmaya başladığını teyit etmektedir” dedi.
Bakan Ergün yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye beklentilerimiz doğrultusunda büyümektedir. Türkiye’nin kendine güvenen tavrı ve ayakları yere basan ekonomi politikaları tüm dünyadaki yatırımcıların dikkatini çekmektedir. Hem yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisi hem de uluslararası derecelendirme kuruluşlarının arka arkaya gelen not artışları popülist yaklaşımlardan uzak olan politikalarımız ve yıllardır sağlanan siyasi istikrar sayesinde gerçekleşmektedir. Uluslararası piyasaların hala durgunluktan kurtulamadığı bu dönemde sanayi üretimindeki artış, ciddi bir başarıdır. Fakat daha da önemlisi, mevcut performansımız, dünyada kötü giden işler durulmaya başladığı zaman, Türkiye’nin ne kadar hızlı yol alacağının göstergesidir. Ekonomik, siyasi ve sosyal istikrarı koruduğumuz sürece, başarılarımız devam edecektir.
Türkiye 2023 hedeflerine kilitlenmiştir. Nitekim bu doğrultuda sanayimizi daha çok yüksek katma değerli ürünler üretecek şekilde teşvik mekanizmalarını getirdik. Ayrıca, her geçen gün Ar-Ge’ye, inovasyona, tasarıma, girişimciliğe desteğimizi artırıyoruz. Bilimin sanayi ile buluşması ve sanayideki katma değerin artması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biliyoruz ki uzun dönemde Türkiye’nin rekabetçiliği Ar-Ge’den, yüksek katma değerden geçmektedir.
Türkiye de ekonomisiyle, bilim ve teknolojide yakaladığı ivmeyle, sosyal istikrarıyla, her geçen gün güçlenen demokrasisiyle, kısaca her yönüyle geleceğin dünyasına hazırdır.”
(İHA)