BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SAĞLIK

Erken ergenliğin sebebi bulundu

Bilim insanları erken ergenliğe sebep olan geni tespit etti.

Abone ol

Uzmanlar erken ergenliğin birçok hastalığa davetiye çıkardığına dikkat çekti.

Birçok çocuğun karışık bir duygular yaşadığı erken ergenlik dönemine sebep olan genin tespit edildiği belirtildi. Pek çok ailenin mücadele ettiği erken ergenlik tedavi edilmediğinde hastalıklara davetiye çıkarıyor. Özellikle erken ergenlik problemine kız çocuklarda daha sık rastlanıyor, kısa boylu kalma ve psikolojik problemler gibi sorunlara neden oluyor.

Ergenlik, çocukluktan erişkinliğe adım atılan dönemdir. Çocuğun fizyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan bir dizi değişimlerin yaşadığı zamansal bir süreçtir. Hepsinden önemlisi bu dönemin sonunda üreme yeteneği kazanılmış olur. Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır. Eğer ergenliğe ait belirtiler kızlarda 8, erkeklerde ise 9 yaşından önce görülüyorsa çocuk erken ergenliğe girmiş demektir.

Uzmanlar erken ergenliğin yüzde 27'sinin kalıtsal olduğunu söylüyor. Yapılan araştırmada bu merkezi erken gelişmiş erhgenlik de denilen erken ergenliğe sebep olan belirli bir genin tespit edildiği açıklandı.

Uzmanlar MKRN3 adı verilen genin erken ergenliğe sebep olduğu açıklandı. Uzmanlar gen baba yoluyla geçtiğinde dört mutasyon olduğunu ve erken ergenliğe sebep olduğunu buldu. Bu dört mutasyonun hormonların çok erken harekete geçmesini sağlıyor.

Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism dergisinde yayımlanan araştırmada 12 yaş öncesi erken ergenlik yaşayan kızlarda kalp-damar hastalıklarının gelişme riskinin yüzde 23 fazla olduğu belirtildi. Ayrıca kalp krizi ve felçten ölme riskini de yüzde 28 artırıyor.

Pediatrics dergisinde yayımlanan bir araştırmada ise iki yıl erken ergenlik yaşayan bir erkek çocuğun obez olma riskinin arttığı belirtildi.