BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,73
ALTIN 2.439,07
HABER /  GÜNCEL

Büyükanıtın hayal kırıklığı

Büyükanıt, terör konusunda uğradığı hayal kırıklığını anlattı.

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen "İpekyolu-2007 General/Amiral Semineri" Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek’te başladı. Seminerin açılışında konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, konuşmasının önemli bölümünü, terörist faaliyetlerle mücadele ve bu konudaki uluslararası işbirliğinin önemi konusuna ayırdı. 

Büyükanıt, "Bugün neredeyse tüm ülkeler, terörist tehdidin büyüklüğünü ve terörizmle mücadelede uluslararası işbirliğinin gerekliliğini kabul etmektedir. Ancak terörizmle mücadelede kararlı bir uluslararası işbirliğinin önünde ciddi bir takım engeller bulunmaktadır. Bu engellerden biri, ulusların hangi eylemin terörist eylem olduğu konusunda bir türlü anlaşamamalarıdır. Bu gerçek, ne yazık ki uluslararası işbirliğini engellemekle kalmamakta, aynı zamanda terörizmin gelişmesi için de uygun bir zemin yaratmaktadır."

Büyükanıt, "Maalesef teröristlerin haklarını savunan pek çok hükümet dışı organizasyon bulunmaktadır. Ancak terörizmi araç olarak kullanan hiçbir amaç meşru olarak kabul edilemez. Bu bağlamda size iyi bilinen hukuki bir vecizeyi hatırlatmak istiyorum: Doğrular yanlışlardan elde edilemez" diye konuştu.

TERÖRÜN BUMERANG ETKİSİ

Orgeneral Büyükanıt, terörizmle uluslararası mücadelenin önündeki bir diğer engelin de terörizme devlet desteği olduğuna işaret etti.

Büyükanıt, "Terörü desteklemek ya da başka ülkelere yönelmiş terörist faaliyetler karşısında sessiz kalmak, ulusal politikaların bir parçası olarak görülmemelidir. Küreselleşme çağında duvarlar o kadar saydam ki teröristlerle kurulan hiçbir ilişki sır olarak kalmamaktadır" dedi.

Orgeneral Büyükanıt, unutulmaması gereken bir diğer hususun da terörizmin "bumerang etkisi" olduğunu bildirdi. Bir dış politika aracı olarak kullanılması halinde terörün "bumerang etkisinin ortaya çıkacağını" ifade eden Büyükanıt, bir ülkenin herhangi bir yerde teröre müdahil olması halinde farkında olmadan kendi ülkesinde de terörizme zemin hazırlamakta olduğunu hatırlattı.

"HAYALKIRIKLIĞI"

Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, Türkiye’nin yılladır terörizmle mücadele ettiğini hatırlatarak, bugüne kadar binlerce vatandaşın PKK terörü yüzünden hayatını kaybettiğini, yaralandığını veya sakat kaldığını bildirdi.

Büyükanıt, PKK terör örgütünün bugün dahi Türkiye’nin güneydoğusundaki dağlarda değişik usul ve yöntemler kullanarak alçakça saldırılarına devam ettiğine işaret etti. 

Büyükanıt, "Bunlar sadece güvenlik güçlerine değil, sivil halka da zarar vermektedir. Ortadoğu ve Avrupa’daki ulus ötesi bağlantılarından beslenen ve Irak’ın kuzeyindeki kaotik durumdan faydalanan PKK/Kongra-Gel, Türkiye’deki terörist eylemlerini halen sürdürmektedir. Biz bu terör örgütüyle mücadelemizi sürdürürken ve bu mücadelede uluslararası işbirliği beklerken, karşılaştığımız bazı durum ve tavırları anlamakta güçlük çekmekteyiz. Bu tavırlar sadece bizi hayal kırıklığına uğratmakla kalmamakta, daha iyi işbirliğinin gerektiği terörle mücadelenin temel esasını oluşturan anlayışa da ciddi biçimde zarar vermektedir."

"YENİ TAKTİKLER"

Orgeneral Büyükanıt, terörizmle mücadelede kararlı bir uluslararası işbirliği yolunda zaman kaybettikçe teröristlerin de birbirlerinden yeni şeyler öğrenip, yeni taktikler geliştirmiş olarak ortaya çıktıklarını vurguladı. Büyükanıt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle, her ülkeden, her türlü terör örgütünü hiçbir ayrıma tabi tutmaksızın, ortak hedef olarak tanınmasını ve ’senin teröristin - benim teröristim’ yaklaşımlarını bir kenara bırakarak, hepimizin değerlerine, yaşamına ve istikrarına karşı olan tek bir terör türünün olduğunu kabul etmesinin önem ve gerekliliğini bir kez daha vurguluyorum." dedi.