BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Bütçede kayıp kaçak tartışması

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu arasında kayıp-kaçak tartışması yaşandı.

Abone ol

Aslanoğlu'nun, "Kayıp kaçağı benden tahsil ediyorsunuz. Benim faturama yansıtıyorsunuz, vatandaşa yansıtıyorsunuz" sözlerine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kayıp kaçaklar tabii ki eninde sonunda fiyatlara ve tabii ki vatandaşlara yansıyor, yansımaz mı, tabii ki yansır" yanıtını verdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Maliye Bakanlığının Gider Bütçesi ve Gelir Bütçesi'nin geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

CARİ AÇIK

Bazı yapısal sorunlar olduğunu, bunun başında cari açığın geldiğini belirten Maliye Bakanı, "Türkiye'nin tabii ki bazı yapısal sorunları var. Cari açık bunların başında geliyor. Cari açığın arka planına bakmak lazım, arka planda çok temel yapısal sorunlar var. Bu yapısal sorunun farkındayız, çok yoğun çalışmalarımız da var" dedi.

GELİR VERGİSİ KANUNUNU YENİDEN YAZACAĞIZ

Gelir Vergisi Kanunu'nu yeniden yazacaklarını ifade eden Maliye Bakanı Şimşek, "Gelir Vergisi Kanunu'nu yeniden yazacağız, Vergi Usul Kanunu aynı şekildi. Gelmeden önce, Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleriyle oturmak istiyoruz. Çok köklü bir reformu önümüzdeki yıl beraber yapmak istiyoruz" dedi.

DOLAYLI VERGİLER YÜKSEKTİR, ADALETSİZDİR

Dolaylı vergiler konusundaki sorulara da Maliye Bakanı, "Doğrudur, prensip olarak kabul ediyorum, dolaylı vergiler yüksektir, adaletsizdir ama gerçekten de bu dönemde iddia edildiği gibi çok artmamıştır, sadece böyle bir algı güçlüdür. Bu algı kısmen ancak bu yapacağımız reformlarla hem algıyı hem gerçekliği düzeltebiliriz. Ben o konuda sizlerle birlikte çalışmaya hazırız" dedi.

KAYIP-KAÇAK TARTIŞMASI

Maliye Bakanı'nın, kayıp-kaçak konusundaki sözleri ise komisyonda tartışmaya neden oldu. CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, "Kayıp kaçağı benden tahsil ediyorsunuz. Benim faturama yansıtıyorsunuz, vatandaşa yansıtıyorsunuz. Haksızlık yapıyorsunuz. Bana yansıtıyorsunuz. Benden tahsil ediyorsunuz" diyerek yerinden Maliye Bakanı'na karşılık verdi.

Maliye Bakanı'da, "Kayıp kaçak sonuçta fiyat olarak yansıyor herkese. Ben orada şunu söylemeye çalıştım; kayıp kaçakları bir kenara koysak dahi dedim, o anlamda söyledim. Kayıp kaçaklar tabii ki eninde sonunda fiyatlara ve tabii ki vatandaşlara yansıyor, yansımaz mı, tabii ki yansır. Ya doğrudan yansıyacak ya dolaylı" dedi.

Aslanoğlu da "Hak mı, adalet mi?" diye sordu.