BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Slovakya’da olağanüstü hal tartışması

Slovakya'da 2000 doktorun devlet hastanelerinden istifası ardından, hükümet olağanüstü hal ilan etme olasılığını gündemine aldı.

Abone ol

Slovakya'da Sağlık Bakanlığı ve Doktorlar Sendikası Federasyonu LOZ arasındaki ücretlerle ilgili görüşmelerin tıkanmasının ardından yaklaşık 2000 doktor devlet hastanelerinden istifa etti.

1 Aralık'ta yürürlüğe girecek olan istifa dilekçileri üzerine Sağlık Bakanlığı'nın önerisiyle hükümet de ülkede olağanüstü hal ilan etmeyi gündemine aldı.

Bu durumda Slovakya'da sağlık sektöründe oluşabilecek kaosu önlemek için ilan edilecek olağanüstü hal dönemi boyunca doktorlar hastanelerdeki görevinden, istifa ederek de olsa ayrılamayacak.

Slovakya'da doktorlar ücretlerine ortalama 300 Euro zam yapılmasını talep ediyorlar.

Şu anda görevde bulunan geçici hükümet ise böylesi bir zammı ülkede uzun vadeli bütçe planlarının bir parçası olarak, 2012 yılının Mart ayında yapılacak seçimlerden sonraya bırakmayı tasarlıyor.

Doktorlar Sendikaları Federasyonu, ülkede sağlık çalışanlarının ücretlerinin çok düşük olduğundan yola çıkarak, hükümetin erteleme önerisini kabul etmiyor.

Geçici hükümetin başbakanı Radikova tarafından bugün tek gündem maddesiyle yapılacak olan kabine toplantısında "olağanüstü hal" kararı alınabilir.

Ancak kararın cumhurbaşkanı Gasparovic tarafından onaylanması gerekiyor.

Orta Avrupa ülkelerinde genel olarak çok düşük olan doktor ücretleri nedeniyle Macaristan'dan da binlerce doktor geçtiğimiz bir kaç az içinde Avrupa Birliği ülkelerine göç etmişti.