BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

Bushtan Iraklılara çağrı

ABD Başkanı Bush, Irak'ta sükunet çağrısını tekrarladı ve Iraklıların tercih yapma zamanı olduğunu söyledi.

Abone ol

ABD Başkanı George W. Bush, Irak'ta sükunet çağrısını tekrarladı ve Iraklıların tercih yapma zamanı olduğunu söyledi.

Bush, Amerikan savaş gazileri derneğinin toplantısında yaptığı konuşmada, son olayları başlatan Şii türbesine yapılan saldırıyı kastederek, ''Bu anlamsız saldırı, bütün dünyadaki insanların inançlarına yapılan bir hakarettir'' dedi.

''Irak halkı için tercih yapma zamanıdır'' diyen Bush, ''önümüzdeki günlerin de gergin olacağını bekleyebiliriz. Irak'ta durum ciddiyetini koruyacak, ama ben iyimserim, çünkü Irak halkı konuştu ve niyetlerini açıkça belirtti. Özgürlük istiyorlar, ülkelerinin bir demokrasi olmasını istiyorlar'' diye konuştu.

Bush, saldırıdan sonra sükunet çağrısında bulunan Irak Şiilerinin en büyük dini otoritesi Büyük Ayetullah Ali Sistani'yi de övdü.

RICE

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise Irak'ta mezhep çatışmalarının patlak vermesinin kalıcı bir hükümet kurma çalışmalarını geçici olarak engelleyebileceğini belirtti.

Rice, bazı Arap ülkelerini ziyaretinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, çatışmaların bugün ve muhtemelen yakın gelecekte çalışmaları güçleştirdiğini belirterek, ''Ama ben Iraklıların bir ulusal birlik hükümeti kurulması idealine bağlı olduklarına ve bu sürece kısa süre içinde geri döneceklerine eminim'' dedi.

Olaylardan, ''siyasi uzlaşmayı rayından çıkarmak için şiddete başvuran kişileri'' sorumlu tutan Rice, muhtemel şüphelilerin El Kaide ve bu örgütün Irak'taki kolunun lideri Ebu Musab El Zerkavi olduğunu belirtti. Rice, sorumluların kesinlikle kim olduğunu bilmediğini de ifade etti.

Bağdat bölgesinden sorumlu Amerikan kuvvetlerinin komutanı da, telekonferans sistemiyle gazetecilere yaptığı açıklamada, Bağdat'ın sakin olduğunu ve mezhep çatışmalarının daha fazla tırmanmayacağından emin olduğunu söyledi.