BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Burhan Kuzu'dan başkanlık sistemi şovu!

Parlamenter sistem için kokuşmuş bir İngiliz geleneği diyen Burhan Kuzu CNN Türk'te hararetli bir başkanlık sistemi savunusu yaptı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)
Gündemden düşmeyen başkanlık sistemi tartışmaları AK Parti'nin konuyu meclisin gündemine taşımasıyla yeniden hız kazandı. CNN Türk ekranlarında Saynur Tezel'in sorularını yanıtlayan Burhan Kuzu uzun uzun başkanlık sisteminin faziletlerini anlattı!

PARLAMENTER REJİM KOKUŞMUŞ İNGİLİZ MODELİDİR!

Parlamenter sistemin kokuşmuş bir İngiliz geleneği olduğunu, peşine düşülecek bir özelliği olmadığını savunan Burhan Kuzu hararetli bir başkanlık sistemi savunusu yaptı. Sistemin en çok eleştiri alan denetim sorunu için hayli iddialı ifadeler kullanan Kuzu "denetim sorunu asıl parlamenter sistemde yaşanıyor" dedi.

MECLİS VE MİLLETVEKİLİ VAR AMA ADI VAR KENDİ YOK!

"Anadolu da bir laf var. Benim olum bina okur döner döner yine okur. Şimdi muhalefet parlamenter rejim diye tutturmuş başka da bir şey bilmiyor. Ben en çok şuna kızıyorum. Dikdatörlük gelir diyorlar ya, alnıma bir kurşun sıksalar daha iyi. Bugünkü sistemde denetim diye bir şey yok. Parlamenter rejimde parlamanto diye bir şey yok. Adı var kendi yok. Milletvekili diye bir şey yok, komisyonlar diye bir şey yok. Adı var kendi yok. Bunları inanarak söylüyorum, bildiğim için söylüyorum. 30 yıl ömrümü verdim bunlara."

SOL YÜZDE 51'İ ASLA ALAMAM DİYE DÜŞÜNDÜĞÜ İÇİN İSTEMİYOR

"Muhalefet ya başkanlık sistemi nedir hiç bilmiyor ya da biliyor ama Türkiye sürünsün diye böyle yapıyor ki buna ihtimal vermem. Türkiye'deki muhalefet bir kaç nedenle başkanlık sistemine karşı çıkıyor. Sol kesim yüzde 51 ile iktidara gelineceği için istemiyor çünkü yüzde 51 alamayacağını biliyor. Ben de diyorum ki 50 yıldır parlementer rejim var kaç kere tek başına iktidara gelsiniz siz? Zaten yoksunuz. Halbuki ABD'de olduğu gibi iki partili modele gider Türkiye. Biri sağ biri sol merkez parti olmak üzere. İki dönem AK Parti gibi merkez sağ iktidara gelirken belki bir kere de sol iktidara gelir. Bir defa gelir ama iş yapar hiç olmazsa... Biz olsaydık şöyle yaparız böyle yaparız diyorlar ama sen olamıyorsun ki parlamenter rejimde. Sert konuşuyorum ki belki şok etkisiyle tesir yapar."

ZAVALLI OBAMA BAŞBAKAN ERDOĞAN KADAR GÜÇLÜ DEĞİL

"Gelelim MHP'nin önerilerine. Orada şunu anlamıyorum, "dikdatörlüğe gider" diyorlar. Benim Başbakanım Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ve İngiltere'nin Başbakan'larının yetkileri Obama'dan üç kat daha fazla. Zavallı Obama'dan çok daha güçlü Başbakanlar var parlamenter rejimlerde. Bunlar bilinmiyor, hakikatten üzülüyorum. Bu yeni sistemde parlamento çok daha yetkili."

DİKTATÖRLÜK GELECEK DİYECEĞİNİZE BENİ VURUN DAHA İYİ

"Türkiye'de parlamento yok. Gelin parlamentoyu kuralım. Muhalefetin yakındığı dikdatörlüğe parlemanto çok daha yatkın bir sistem. Toptan muhalefete söylüyorum. Biri çıkıp söylese ki bu modelde Başkan'ın istediği kararlar çıkmazsa, istediği bütçe çıkmazsa bu Başkan'ın hali nice olur, zavallı durumuna düşmez mi dese tamam buna çözüm bulalım. Ama dikdatörlük gelir dediğin zaman öldür beni daha iyi. Çünkü benim gibi başkanlık sistemini savunan bilim adamlarını dikdatörlüğü savunur durumuna sokuyorsun o zaman. Üç siyasi partinin üçü de parlamenter rejimden yana. MHP federasyon gelir diyor. Zinhar böyle bir şey yok. Olsa ben savunmam başkanlık sistemini. Ama federasyon gelecek olsa BDP bunu istemez mi? Ama o da karşı. E o zaman nasıl oluyor?"

BAŞKANLIKSİSTEMİNDE SEÇİM BARAJI SIFIRA İNECEK

"Temsilde adalet ve istikrar başkanlık sisteminde birlikte sağlanabilir. Barajlar kalkacak yüzde bir bile olmayacak. Orada barajlar tamamen kalkacak. Bu sistem küçük partileri ezmiyor. İstikrarı direk halkın seçtiği başkan ve hükümet sağlasın, adaleti bütün barajları kaldırarak sağlayalım."