BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Öcalan posterlerine emsal karar!

Yargıtay Öcalan'ın posterleriyle yakalanan sanık hakkındaki yerel mahkeme kararını bozdu. Eylem teşebbüste kaldı

Abone ol

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, terör örgütünün sözde flamaları ve elebaşı Abdullah Öcalan'ın posterleriyle yakalanan sanığı, terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme suçundan mahkum eden yerel mahkeme kararını bozdu. Yüksek Mahkeme, malzemelerin mitingde kullanılmak üzere götürülürken ele geçirilmesi nedeniyle, eylemin "teşebbüste kaldığına" hükmetti.

95 ADET ÖCALAN POSTERİ

Diyarbakır'da 2005 yılında şüpheli görülen bir otomobil polis tarafından durdurulmak istendi. "Dur" ihtarına uymayan ve polislerden kaçan otomobil bir sokakta terk edilmiş bulundu. Otomobilde 95 adet terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan posteri, 476 adet sözde örgütün flaması, 10 adet değişik boyutlarda sözde flama ve pankart ele geçirildi.

Yapılan çalışmada, malzemeler üzerinde parmak izlerine rastlanan Züleyha G. ve Sorej T. yakalandı. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanıklar, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) silahlı örgüt suçunu düzenleyen 314. maddesi uyarınca 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Eylemin terör suçu olması nedeniyle sanıkların cezaları Terörle Mücadele Kanunu uyarınca artırılarak 7 yıl 6 aya çıkarıldı. Sanıklar hakkındaki cezalar, iyi hal indirimiyle 6 yıl 3 ay olarak belirlendi.

İki sanık hakkındaki cezalar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce de onandı.

TERÖR ÖRGÜTÜNE YARDIMDAN YARGILANDI

Otomobildeki materyallerde parmak izi bulunmasına rağmen diğer iki sanıktan sonra yakalanan Niştıman E. hakkında da ayrı dava açıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde laborant olarak çalıştığı belirlenen Niştıman E., Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan yargılandı.

Mahkeme bu sanık hakkında da TCK'nın silahlı örgüt suçunu düzenleyen 314. maddesi uyarınca 5 yıl hapis cezası verdi. Sanığın cezasını, eylemin terör suçu olması nedeniyle Terörle Mücadele Kanunu uyarınca artıran Mahkeme, iyi hal indirim uyguladıktan sonra bu sanığı da 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.

EYLEM TEŞEBBÜSTE KALDI, FAZLA CEZA VERİLDİ

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bu kez bozdu. Daire, ihbar üzerine takip edilen ve "dur" ihtarına uymayıp kaçan otomobilde ele geçirilen malzemelerin dağıtılmadan yakalanması nedeniyle eylemin "teşebbüs" aşamasında kaldığına ve fazla ceza tayini yapıldığına hükmetti. Kurulun bu kararı gereğince, terör örgütü için hazırladığı materyalleri ulaştıramayan sanık hakkında verilen cezada, terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme suçu teşebbüste kaldığı için indirime gidilecek.

YEREL MAHKEME DİRENDİ

Yerel mahkemenin direnme kararında sanığın, parmak izinin bulunmasının, terör örgütünün elebaşına ait poster, pankart ve sözde bayrakların yapımında, bulundurulmasında, taşınmasında rol aldığını gösterdiği, bu kapsamda örgütsel faaliyetlere katılma suçunun sabit olduğu vurgulandı.

Sanığın, örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek suçunu işlediği ifade edilen direnme kararında, aynı eylemden dolayı Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan ve aynı cezayı alan Züleyha G. ve Sorej T'nin cezalarının Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce onandığı hatırlatıldı.

Direnme kararında, temyiz aşamasından geçen benzer dava dosyalarında, örgüt mensuplarının istek veya talimatları doğrultusunda örgüte erzak, giyim ve çeşitli malzemeler götürürken yakalanan failin eyleminin suçun oluşumu için yeterli sayıldığı, suçun tamamlanması için malzemelerin örgüt mensuplarına ulaşmasının gerekmediği, bu şekilde failin suçun manevi unsuru bakımından örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme kastıyla hareket ettiğinden atılı suçun tüm unsurlarının oluşmuş kabul edildiği vurgulandı.

İKİ SANIĞIN DA İTİRAZ HAKKI VAR

Direnme kararı üzerine dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Kurul, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma gerekçeleri doğrultusunda, örgüte yardım suçunda "teşebbüsü" mümkün kabul ederek, yerel mahkemenin direnme kararını bozdu.

Karar gereğince, terör örgütü için hazırladığı materyalleri ulaştıramayan sanık hakkında verilen cezada, terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme suçu teşebbüste kaldığı için indirime gidilecek.

"Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan daha önce hüküm giyen ve cezaları Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce onanan diğer 2 sanığın karara itiraz hakkı bulunuyor.