BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,75
ALTIN 2.399,28
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Burdur'da tarım toplantıları sürüyor

Ziraat Bankası ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı, işbirliği ile düzenlenen ‘Batı Akdeniz Sohbetleri Tarım Toplantıları’ Burdur'da sürüyor.

Abone ol

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Ziraat Bankası’nın işbirliği ile düzenlenen ‘Batı Akdeniz Sohbetleri Tarım Toplantıları’, ekonomisinin yüzde 70’i tarım ve hayvancılığa dayanan Burdur’da devam ediyor.

Burdur merkez ve Yeşilova’nın ardından Çavdır’da düzenlenen ‘Batı Akdeniz Sohbetleri Tarım Toplantıları’nda Ziraat Bankası’nın üreticilere sağladığı kredi kolaylıkları ile şartları hakkında bilgiler verilirken, üretimde ve ticarette güçbirliği oluşturmanın önemi, birlik olmanın sinerjisi ve gücü ile tarım ile hayvancılıkta daha da ileriye gidileceği vurgulandı. Çavdır Müftülük Toplantı Salonu’ndaki toplantıya Salda Belediye Başkanı Ömer Ali Beyazıt, Gölhisar Belediyesi eski Başkanı Mehmet Yavuzer ve çok sayıda üretici katıldı.

TİCARETİ BÜYÜTMELİYİZ

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Baki Varol toplantıda yaptığı konuşmada, kentte geçim kaynağının yüzde 70’inin tarım ile hayvancılığın oluşturduğuna dikkat çekti. Varol, Ziraat Bankası’nın 7 yıl vadeli faiz oranının 5.5’den 5.2’ye indiğini belirterek, “Verilen kredileri yerinde kullanmalıyız. Geçen yıl 100 milyar liralık hayvan alsaydık, bu yıl 100 milyar kazanmıştık. Çekinmeden küçük işletmelerden çıkıp ticaretimizi büyütmemiz lazım. Fırsatları değerlendirelim. Burdur Türkiye’nin Hollandası diyorduk 10-11 il süt üretiminde bizi geçti. Birleşmeli ve hayvan sayılarımızı artırıp büyümeliyiz. Birleşelim ve 5’er baş hayvancılık yapacağımıza 20 ve daha fazla başlık hayvancılık yapalım” dedi.

SERACILIĞI GELİŞTİRMELİYİZ

Borsa olarak 2 ay önce Antalya’ya sera gezisi düzenlediklerini de sözlerine ekleyen Varol, “Her zaman dile getirdiğim gibi ‘Burdur küçüktür, sahip olduğu beyinler büyüktür’ sözümü tekrarlıyorum. Söğüt’te 600 dönüm sera var, Çavdır’da da yapılıyor. Hayvancılık bizim birinci kalem işimiz bunu tartışmaya gerek yok ama seracılıkta da iş var. Çünkü bizim iklimimize, suyumuza uygun. Seracılığı geliştirmeliyiz” diye konuştu

BURDUR ÖRNEK İLDİR

Burdur örnek bir il olduğunu söyleyen Varol, “Hayvancılıkla ilgili ilk hijyen çalışmasını ve uygulamasını başlatan Burdur’dur. Tarım Müdürlüğümüz, Damızlık Birliği ve Borsa ile sivil toplum örgütleri olarak bunu başardık. Paslanmaz soğutmalı ve anında soğutmaya geçtik. Burdur olarak sütçülükte ilkleri yapmışız. Süt miktarını nasıl artırabiliriz diye düşünüp çalışmalıyız” şeklinde konuştu.

HER TÜRLÜ KATKIYI SAĞLAMAYA HAZIRIZ

Ziraat Bankası Antalya Bölge Başkanı İbrahim Turgutalp de, bankanın sağladığı kredi kaynaklarıyla ve tarımsal yatırımlar konusunda bilgi verdi. Her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını, Çavdır’ın hayvancılık konusunda önem verdikleri bölge olduğunu vurgulayan Turgutalp, şunları söyledi: “Kooperatiflik bilincini üst seviyeye taşımışsınız. Bir kademe daha ileriye gitmek için çalışma yapmak istiyoruz ve her türlü katkıyı sağlamaya hazırız. Emek veriyor üretiyorsunuz, bu üretimi daha ileriye taşımak daha fazla katma değer üretmek yaratmak için sizlerle bizim işbirliği ve elbirliği içinde olmalıyız. 147 yıldır bankamızın sizlere desteği artarak devam etti. Vademizi 5 yıldan 7 yıla uzattık. Faiz oranımız yüzde 5.2’ye tekabül ediyor. 7 yıldır bölgede görev yapıyorum. Sinerji olsun, yeniden bir harekete dönüş olsun. Ekonominin gelişmesine Ziraat Bankası kaynaklarından da katkı sağlayalım istiyoruz, büyütelim istiyoruz. Sizlere bir kez daha teşekkür ediyorum. Her zaman için Ziraat Bankası, çiftçi ve BAGEV işbirliğinin çok önemli olduğunu; el ele ve daha güzel işler yapabileceğimizi ben inanıyorum.

İşgücü yeterliyse, gerçekten bilinçli büyüyerek daha çok kar getirici tarım anlayışıyla yatırım yapmanızı istiyoruz. Hayvan sayılarını artıralım. En az 10 olsun, hatta üzerine çıkalım 25’e kadar ulaşalım istiyorum. Kendi tesislerinizin modernizasyonu çok önemli. Böyle modern işletmelerin çoğalmasını istiyoruz. Sizlerin ilgisi ve iş yapma arzusu bizi her geçen gün bizleri zorlaması gerekir. Sizlerden bunu toplantıdan sonra inşallah görmek istiyorum. Şu ilçede şu kooperatifle işbirliği sağladık demek istiyoruz. Bu konuda bizi ne kadar rahatsız ederseniz o kadar memnun oluruz.”