BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,12
ALTIN 2.507,41
HABER /  GÜNCEL

Bülent Ecevit'ten Erika'nın sırrı

Bülent Ecevit, Erika daktilosunun sırrını anlattı: "Yıllarca kullandığım Erika daktilomu bana Vahideddin'in damadı olan eniştem İsmail Hakkı Bey hediye etmişti."

Abone ol

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit, çok sevdiği Erika markalı daktilosunın sırrını, Hürriyet gazetesi tarih yazarı Muhat Bardakçı'ya anlattı:

Bülent Ecevit, bana dillere destan ‘Erika’ marka daktilosunun sırrını da açıkladı: Çocukluğundan itibaren, yaklaşık 70 yıl boyunca kullandığı ve geçtiğimiz yılın Şubat ayında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin Bilim ve Teknoloji Müzesi’ne bağışladığı daktilo, Sultan Vahideddin’in eski damadı olan eniştesi İsmail Hakkı Okday’ın hediyesiydi. Erika’sından bahsederken ‘Daha ilkokula giderken, böyle şeylere merakım vardı. Merakımı gören eniştem İsmail Hakkı Bey o daktiloyu alıp bana armağan etti’ dedi.

Ecevit’in açıklamalarına geçmeden önce, onunla Vahideddin arasında varolan ama basınımızda devamlı olarak yanlış şekilde anlatılan aile bağlantısının doğrusunu da yazayım:

Sultan Vahideddin’in iki kızı vardı: Ulviye ve Sabiha Sultanlar. Padişahın büyük kızı Ulviye Sultan, Osmanlı İmparatorluğu’nun son sadrazamı Tevfik Paşa’nın oğlu İsmail Hakkı Bey ile evliydi. Çift daha sonra ayrıldı ve İsmail Hakkı Bey, Bülent Ecevit’in annesi ressam Nazlı Ecevit’in teyzesi olan ama Nazlı Hanım’dan sadece iki yaş büyük bulunan Ferhande Hanım ile evlendi. Bülent Ecevit ile Sultan Vahideddin arasındaki ilişki, işte bu evliliğe dayanıyor. ‘Enişte’ İsmail Hakkı Okday’ın ilk hanımı Ulviye Sultan’dan olan tek çocuğu Hümeyra Özbaş ‘Hanımsultan’ ise, Kuşadası’nda ‘aristokratların mekánı’ olarak bilinen Kısmet Oteli’ni kurucusuydu ve 2000 yılının Mayıs’ında vefat etti.

Yazı: Murat Bardakçı
Kaynak:
www.hurriyetim.com.tr