BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Buğday üreticisi kar bekliyor

Yağışlar üreticinin yüzünü güldürdü ancak şimdi kar bekleniyor. Eğer yeteri derece de kar yağmassa bu kez don vuracak!

Abone ol Konya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kara, yeterli yağışın ardından bitkiyi tarlada donlara karşı koruyacak karın biran önce yağmasını beklediklerini söyledi.

Kara, yaptığı açıklamada, ülke genelinde zamanında ve bolca düşen yağışın hububat bitkisinin topraktan çıkmasını sağladığını, bu nedenle yağış azlığından korkan çiftçinin rahatladığını kaydetti.

Yağışların Konya bölgesinde de yeterli düzeyde olduğunu anlatan Kara, ''Yeterli yağışın ardından bitkiyi tarlada donlara karşı koruyacak karın biran önce yağmasını bekliyoruz. Beklenen kar yağışı bitkiyi yorgan gibi sararak dondan koruyacak, rekolteyi artıracaktır'' dedi.

Tüm dünyada yağışların iyi gitmesi nedeniyle hububatta yüksek rekolte beklentisinin oluştuğunu ifade eden Kara, şunları kaydetti:

''Türkiye genelinde ve dünyada verim, beklenenin çok üzerinde gerçekleşecek. Bu nedenle 2009 yılında buğday fiyatlarında artış beklenmiyor. Bugünlerde de buğday fiyatları ülkemizde alt seviyelere indi. Bunda buğday ithalatı da etkili oldu. Türkiye'de ürününü hasat döneminde satmayıp bekleten kişiler büyük miktarda zarar etti. Dünyada da buğdayın tonu 150-200 dolar seviyelerine geriledi.''