BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,92
ALTIN 2.430,38
HABER /  GÜNCEL

Buğday tarlarında fare istilası

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, buğday tarlalarında fare istilası yaşandığını söyleyerek, kısa zaman içinde önlem alınmaz ise far...

Abone ol

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, buğday tarlalarında fare istilası yaşandığını söyleyerek, kısa zaman içinde önlem alınmaz ise farelerin kavun, karpuz ve mısır ürünlerine de saldıracaklarını kaydetti.
Balıkesir’de buğday üretimi ile uğraşan çiftçilerin başı tarla fareleri ile dertte. Tarlaları adeta talan eden fareler geriye saman bile bırakmazken, çiftçiler dönümlerce alandan sadece bir kaç teneke buğday hasadı yapabildi. Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, tarla fareleri ile kısa süre içinde mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Sözat, "Şuan Balıkesir’de buğday tarlalarında fare sıkıntısı var. Biz bahar aylarında fareler ile toplu mücadele önerdik. Toplu mücadele olmazsa çözüm olmaz. Kendi tarlama fare zehri atmışım, yanımdaki atmamış ise fare benim tarlama zarar vermeye devam eder. Toplu mücadelede fare yok edilecektir. Bunu anlatamadık" dedi.
Buğday tarlalarındaki sıkıntıyı rakamlarla ifade eden Başkan Sami Sözat, "Üreticinin 5 dönümlük tarlasından 1,5-2 ton alması gerekirken, maalesef 40 kilogram buğday almış. Bu işin boyutunun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor. Bir başka üretici 5 dönümlük yerden 1 teneke ürün almış, yani 20 kilo buğday almış. Biçerdöverin girmediği yerler olmuş. Vatandaşımızın, bize yada Tarım İl Müdürlüğü’ne aşırı bir şikayet gelmedi. Biz nisan mayıs aylarında tespit ettik. Önlemleri maalesef aldırtamadık. Şimdi üretici Tarım İl Müdürlüğü’ne gidecek 7 liraya fare zehirli buğdayı alacak, farelerin olduğu yere bırakacak. Mücadele bu şekilde olacak" şeklinde konuştu.
Farelerin tarlalara çok zarar verdiğini ve karpuz, kavun, mısır gibi ürünlerin de tehlike altında olduğunu kaydeden Sami Sözat, "Yetkililer bu konuya eğilsinler, fareler kavun, karpuz ve mısıra da saldıracak. Zarar bitmeyecek ve devam edecek. Bu sene kış olmadı, bunları yiyen diğer kuşlarda da azalma oldu ki fareleri yemedi. Kartal, tilki, yılan fareleri yer, onların da bunları tüketecek durumu yok. Bunlar sürü ile geziyor, tarlanın bir ucundan giriyor diğer taraftan çıkıyor. Buğdayın kellesini yedi; aradaki sap da yok, onu da kıyıyorlar. Hali ile üreticiye saman da kalmıyor" dedi.
(İHA)