BIST 10.895
DOLAR 32,21
EURO 34,99
ALTIN 2.507,25
HABER /  GÜNCEL

Bu uyuşturucu sigara kadar yaygın

‘Bonzai’ adlı uyuşturucu 5 yılda sigara gibi yaygınlaştı.

Abone ol

Hayat Boyu Sevgi Uyuşturucu ve Alkolizmle Mücadele Derneği ve Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu Başkanı Dila Tezemir, birçok sentetik maddenin katılmasıyla üretilen ‘Bonzai’ adlı uyuşturucu şeklinin son 5 yılda sigara gibi yaygınlaştığına dikkat çekti.

Dila Tezemir, konu hakkında uyarı niteliğinde yaptığı açıklamada, uyuşturucu kullanım yaşının her geçen zaman daha da aşağılara düştüğünü belirterek, ancak son 5 yıl içerisinde ‘Bonzai’ adlı uyuşturucu madde kullanımının neredeyse sigara gibi yaygınlaştığı, yeterli yasal düzenleme olmadığı için insanların hayatını tehdit etiğini vurguladı.

Kendilerini, bir ay içinde sadece bu maddenin kullanımından dolayı 10'dan fazla ailenin arayıp yardım istediğine işaret eden Tezemir, “Birçok sentetik maddenin katılmasıyla üretilen ‘bonzai’ adlı uyuşturucu şekil olarak esrara çok benzemekte ve daha çok ağızdan sigara kullanır gibi içilmektedir. İnternetten bile satın alınması mümkün olan söz konusu uyuşturucu yurt dışından gelen 100 doların altındaki gönderilerin gümrük incelemesi olmadığı için ülkemizde çok rahat pazar bulabilmektedir.” dedi.

ÖLÜMCÜL ETKİYE SAHİP

Tezemir, içindeki karışımlar nedeniyle çok tehlikeli olan maddenin kullanıcı üzerinde ölümcül etkiler bırakabildiğini belirterek, şöyle devam etti: Özellikle kalp çarpıntısı, panikatak ve ölüm korkusu etkisi gibi birçok etkisi olan bu maddenin yüksek dozda kullanılması ölüme sebep olurken düşük dozları şizofreni, hayal görme, aşırı terleme, titreme gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Esrara benzetilmesi ayrı bir sorunken etkileri çok farklıdır. Hatta esrar gibi çok zararlı bir uyuşturucu bile bu maddenin yanında çok masum kalmaktadır. Kokusu çok az olan maddenin kullanımı neredeyse hiç fark edilememekte ve özellikle gençler tarafından kolayca kullanılabilmektedir. Bonzai, Jamaika, Jamaika gold gibi isimlerle piyasaya sürülen bu sinsi zehir içine katılan esrar, eroin, kokain gibi maddeler nedeniyle farklı etkiler oluşturmakta ve bir kullanımda yaklaşık 45 dakikalık uyuşma etkisi göstermektedir.”

ÇOCUKTAKİ DEĞİŞİM YAKINDAN TAKİP EDİLMELİ

Ailelere uyarıda bulunan Dila Tezemir, çocukları yakından takip edebilmeleri için şu tavsiyelerde bulundu: “Çocuklarınızın ve gençlerinizin hareketlerinde değişmeler, uyuşukluk, sürekli ve uzun süreli lavabo kullanımları, uyku düzensizlikleri, gözaltı morarmaları, normal alışkanlıklarını terk etmeleri, anti sosyal hale gelmeleri, yanlış arkadaş tercihleri, ev veya işyerlerindeki küçük ama değerli takı, süs eşyası, elektronik cihaz, cep telefonu gibi eşyaların kaybolması durumunda güvenlerinin sarsılmadan takip edilmeleri gerekmektedir. Herhangi bir madde kullanımı durumunda mutlaka uzmanlardan yardım alınmalıdır.”

CİHAN