BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bu ülkede bir yıldır hükümet yok!

Belçika'da 13 Haziran 2010'da yapılan seçimlerden bu yana hükümet kurulamadı. Halk kaygılı ama ülke ekonomisi büyüyor, ihracat artıyor.

Abone ol

Belçika'da bundan tam bir yıl önce; 13 Haziran 2010'da yapılan genel seçimlerden bu yana hükümet kurulamadı.

Başbakan Yves Leterme, Nisan 2010'da istifa etmesine karşın görevini geçici olarak sürdürüyor.

Ağustos ortasında Leterme'in geçici olarak başbakanlıkta kaldığı süre, seçilmiş bir lider olarak başbakanlık yaptığı süreyi geçecek. Bu garip bir durum. Ancak ne de olsa Belçika sürrealizmin beşiği ve ufukta sorunun nasıl çözüleceğine dair bir işaret de yok. Belçikalılar, Şubat ayında, dünyanın en uzun süre hükümetsiz kalan ülkesi olma rekorunu kırmıştı. 17 Şubat'a kadar geri sayım yapan bir internet sitesi, 289 gün hükümetsiz kalan Irak'ın rekoru elinden alınırken "Evet Belçikalılar, başardık" demişti.

O zaman başka kaynaklar, en uzun süre hükümetsiz kalma rekorunun Irak'a değil, 2003'te 353 günle Kamboçya'ya ait olduğunu söylemişlerdi. Belçika 1 Haziran'da Kamboçya'yı da geride bıraktı. Siyaset bilimci David Sinardet, "Bu durum teknik olarak federal seçimlerin yapılacağı 2014'e kadar sürebilir" diyor. Sinardet şöyle devam ediyor:

"2014'te seçim yaptık ve yine koalisyonu kuramadık diyelim. Bu geçici hükümet, seçimden sonra da işbaşında kalmaya devam edebilir. Parlamentoda çoğunluğa hükmedebildiği sürece, saçma olarak görülmesi dışında bunun önünde hiçbir engel yok."

Belçika'da birçok kişi yeni seçimlerin sorunu çözeceğine inanmıyor.

Sorun, Felemenkçe ve Fransızca konuşan toplumlar arasındaki derin ayrılık ve gerçek anlamda ulusal partiler olmamasından kaynaklanıyor.

Son bir yıl içinde yürütülen ve sonuçsuz kalan koalisyon müzakerelerine, Felemenklerin merkezi hükümetten daha fazla yetki devri talepleri damgasına vurdu.

De Standaard gazetesinden Marc Reynebeau, bir aşama sonra insanların sıkılıp müzakerelere ilgisini kaybettiğini söylüyor.

HÜKÜMETSİZ KALMA REKORU

Reynebeau, "Aslında hükümetsiz kalma rekoru, Belçikalıların kırmaktan çok mutlu oldukları bir rekor değil" diyor.

Ocak ayında binlerce kişi, koalisyonun kurulamamasını protesto etmek için gösteri düzenlemişti. Son zamanlarda prostoları canlandırmak için yapılan girişimler başarısızlıkla sonuçlandı. Birçok kişi bunu, öfkenin ilgisizliğe dönüşmesi olarak açıklıyor. Yeni bir kamuoyu yoklamasına katılanların yüzde 57'si en önemli kaygılarının siyasi durum olduğunu söyledi. Bu, Avrupa ortalamasının üzerinde bir oran.

Uzun dönemli bir geçici hükümetin sağlam bir hukuki zemini yok.

Genel anlayışa göre, bu hükümet ya acil kararları alır ya da önceki hükümetin politikalarını hayata geçirir. Ancak şimdi asıl sorun, hükümetin, devasa boyutlardaki bütçe açığını kapamak için gerekli olarak mali reformları hayatı geçirmek için adım atıp atamayacağında.

Ancak diğer taraftan günlük işleyişe bakılırsa herşey yolunda görünüyor.

Ekonomi büyüyor. İhracat ve dış yatırımlar artıyor. Belçika'nın geçen yılki dönem başkanlığı başarılı bulundu. Belçika, NATO'nun Libya operasyonlarına katkı sağladı.

Bunda, geçici hükümetin ve bürokrasinin olduğu kadar yetkilerin büyük ölçüde bölgesel yönetimlere devredilmesinin de payı var.

Prof. David Sinardet, "Yeni bir tür demokrasi ve yeni bir tür hükümetimiz var. Bu da dünyaya tam yetkili, tam bir hükümete ihtiyacınız olmadığı mesajını veren bir şey" diyor.