BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,73
ALTIN 2.413,69
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Bu sözler 2008 yılında ağızlarından çıktı

Tarih 18 Şubat 2008... Haberal ve Balbay kürsüde konuşuyor: 'Yargı silah gibi kullanılmalı'

Abone ol

Meclis'te yemin krizi çıkmasına sebep olan Ergenekon sanıkları Mehmet Haberal ile Mustafa Balbay'ın geçmişte birlikte katıldıkları birtakım organizasyonlarda yargıyla ilgili çok ilginç çağrılar yapılmıştı. CHP'nin yargı kararlarına rağmen salıverilmelerini ve Meclis'e gelip yemin etmelerini istediği Ergenekon sanıkları Mustafa Balbay ile Mehmet Haberal, AK Parti'nin yargı yoluyla iktidardan uzaklaştırılması için yargı organlarına çağrı yapmışlardı.

Yeni Akit gazetesinde yer alan habere göre, AK Parti'ye kapatma davası açılmasından ve Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun meşhur bildirisinden günler önce, 18 Şubat 2008'de Başkent Üniversitesi'nde gerçekleştirilen panelde, "Yargının elini çabuk tutması" istenirken, ev sahibi Mehmet Haberal, emekli savcılar Sabih Kanadoğlu ve Vural Savaş ile emekli orgeneral Şener Eruygur, gazeteci Mustafa Balbay ve Prof. Mümtaz Soysal, hükümete ve hükümeti destekleyen çevrelere "cihat ilan edilmesi" çağrısında bulunmuşlardı.

"SİLAH GİBİ KULLANILMALI"

Panelde, "Yargının bir silah gibi kullanılması gerektiği" vurgulanmıştı. Bu panelden sadece bir ay sonra, 14 Mart'ta AK Parti hakkında kapatma davası açılmıştı. Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun hükümete karşı yayınladığı bildiride de, panelde ifade edildiği gibi "yargının siyasi iktidara karşı muhalif bir odak ve bir silah olarak kullanılmasının" örnekleri gösteriliyordu.

MEŞHUR PANELİN AKTÖRLERİ DAHA SONRA NE OLDU?

18 Şubat 2008'de Başkent Üniversitesi'nde Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın ev sahipliğinde bir panelde buluşan emekli savcılar Sabih Kanadoğlu ve Vural Savaş ile emekli orgeneral Şener Eruygur, gazeteci Mustafa Balbay ve Prof. Mümtaz Soysal, hükümete ve hükümeti destekleyen çevrelere "cihat ilan edilmesi" çağrısında bulunurken, "yargının bir silah olarak kullanılması gerektiği" üzerinde durulmuş ve "seferberlik" gibi askeri tabirler kullanılmıştı. Daha sonra söz konusu panelde yer alan Kanadoğlu'nun Ergenekon soruşturması kapsamında ifadesi alınırken, Eruygur ve Balbay Ergenekon sanığı durumuna gelmişlerdi. Panelin ev sahibi Haberal da halen tutuklu yargılanıyor.

YARGITAY BİLDİRİSİ

Bu panelden birkaç ay sonra Yargıtay Başkanlar Kurulu Bildirisi yayınlandı. Bu bildiride belirtilen hususların, cümle cümle söz konusu panelde öne çıkan ifadelerden aktarıldığı ortaya çıkmıştı. Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen "2008 Türkiye'sinde olaylar ve yorumlar" konulu panelde, 21 Mayıs 2008 günü yayınlanan ve hükümeti hedef alan Yargıtay Başkanlar Kurulu bildirisinin ilk işaretleri verilmişti. Bu panelden sadece bir ay sonra, 14 Mart'ta AK Parti hakkında kapatma davası açıldı.

"ARTIK TAARRUZA GEÇELİM"

Yargıtay Cumhuriyet eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, söz konusu panelde yaptığı konuşmada, laikliğin ve cumhuriyet ilkelerinin tehlike altında olduğunu belirterek, "yargının bir silah olarak kullanılması gerektiğini" belirtmişti.

Mümtaz Soysal da, yargı üzerinden "bir büyük taarruz" başlatılmasını önererek, "Şimdi bunlar hukukun ırzına geçmek üzereyken hakkın savunucusu biz olduk. Bunlarla haklı olarak vuruşacağız ve sonunda kazanacağız. Büyük taarruz başlayacak. Bir büyük tehlike ile karşı karşıyayız ve bu yüzden seferberlik ilan edilmelidir" diyordu.