BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,73
ALTIN 2.409,14
HABER /  GÜNCEL

Rekor büyümenin altında yatan neden

Dünya, Türkiye'nin yüzde 11'lik rekor büyümesini konuşuyor. Türk işadamlarına göre rekor büyümenin nedenleri şöyle...

Abone ol

Dünya, Türkiye'nin yüzde 11'lik rekor büyümesini konuşuyor. Türk işadamlarına göre rekor büyüme, sağlam temelleri olan ekonomi ve siyasi istikrarla birlikte geleceğe duyulan güvenden kaynaklandı.

Türkiye'nin yılın ilk çeyreğinde yüzde 11 ile dünyanın en hızlı ülkesi büyüyen olmasının yankıları sürüyor. Yerli ve yabancı işadamlarından ve ekonomistlerden Türkiye ekonomisine övgü yağıyor. Avrasya Kaplanı benzetmesi yapılan Türkiye'nin bu yıl dünyada çift haneli büyüyen tek ülke olması ve Çin'i geçmesinin sırrı olarak ise işadamları tarafından tek kelimeyle 'güven' olarak gösteriliyor. İşadamları değerlendirmelerinde Türk ekonomisinin son yıllarda reformlarla güçlü temellere oturmasıyla birlikte hem iş dünyasının hem de vatandaşın geleceğe güvenle bakmasının yatırım ve harcamaları artırdığını kaydediyorlar. Avrupa'nın borç kriziyle boğuştuğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da halk isyanlarının yaşandığı dönemde yerli ve yabancı yatırımcının güvenli liman olarak Türkiye'yi görmesinin büyümede itici güç olduğu kaydediliyor.

WSJ: Avrasya Kaplanı'na teyid

İşadamları hem reel kesimin hem de tüketicilerin harcama eğiliminin yüksek olduğuna dikkat çekerek, bunun ekonominin geleceğine olan güvenden kaynaklandığı yorumunu yapıyorlar. TUSKON Başkanı Rızanur Meral büyümedeki sırrı şu sözlerle özetliyor: "İstikrar ve güven, dışa açılım, iş dünyasının cesareti." Büyümede yatırım ve bireysel tüketim harcamalarındaki artış itici güç oldu. Özellikle bireysel tüketim harcamalarındaki artış hızının artarak yüzde 9'dan yüzde 12.1'e çıkması, vatandaşın da geleceğe güvenle bakmasının göstergesi olarak gösteriliyor. İş dünyası büyümenin bu yıl sonunda yüzde 7'yi aşabileceğini kaydediyor. Bu arada ekonomi çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Türkiye ekonomisinin, 2011 yılının ilk çeyreğinde yüzde 11 oranında büyüdüğü ve Türkiye'nin 'Avrasya'nın yükselen kaplanı olduğunu teyit ettiği' vurgulandı. Gazete "Büyümenin, Türkiye'nin Ortadoğu'daki ve Avrupa'daki komşuları siyasi çalkantılarla ve ekonomiyi kurtarma planlarıyla boğuşurken, pazarın tahminlerini yendiğini" yazdı.

Güven ve istikrar başarıyı getirdi

TÜRKİYE İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye'nin ekonomik mucizesinin ardında yatan sırları üç temel gruba ayırdı. Meral "Bu işin birinci sırrı istikrar ve güven duygusudur. Yatırımlar ve büyüme bu güvenin sonucunda oluştu. İkinci önemli etken ise hükümetin uyguladığı proaktif dış politika oldu. Türkiye çok önemli dış açılılımlar yaptı. Diğer etken ise yabancı fonların Türkiye güveni nedeniyle rahat kaynak vermeleri oldu" dedi.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci

BÜYÜME rakamları göz kamaştırıcı. Yanı başımızdaki ülkeler çok ağır ekonomik krizler yaşarken ve bir milletvekili genel seçimine doğru giderken Türkiye ekonomisinin bu ölçüde bir büyüme sergilemesi takdire şayandır. Türkiye'nin son yıllarda sergilediği büyümede siyasi istikrarın büyük payı var.

Samimi ve hedefli yönetim sağladı

MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan da ekonomik büyümedeki sırrın, ihlaslı ve ferasetli yönetim olduğunu söyledi. Vardan "Bu iki özelliğin yanına hedefli ve programlı çalışmayı da ekleyebiliriz. Büyümenin rekor kırmasının nedenleri arasında ülkedeki istikrar, bugün dünyada özellikle AB'de güçlü bir lider yokken, Türkiye'nin güçlü lidere sahip olması ve bunun sonucunda gelen güven duygusunu da göstermek gerekir" diye konuştu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi

AB üyesi ülkelerin bir nesil içinde hayal edemeyecekleri bir rakam. Ancak ithalatımızda yüksek artış, dış ticaret açığı ve cari açığın yüksek seviyelere yükselmesi başarımızı gölgeliyor. Büyümenin alt kalemlerini inceldiğimizde özel sektörde makine ve teçhizat yatırımlarının önemli oranda artması çok olumlu.

Özel sektöre olan desteğin katkısı

İSTANBUL Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş da,beklentilerin bile üzerinde gerçekleşen bu büyümede özel sektör sabit yatırımlarının yüzde 38.3 artmasının iş dünyasının ekonomiye güvenini ve geleceğe ümitle baktığını gösterdiğini belirtti. Yalçıntaş "Hükümetin ve ekonomi yönetiminin çalışmalarının özel sektörün önünü açması bu başarının anahtarıdır. Hem reel kesimin hem tüketicilerin harcama eğilimin yüksek olmasının nedeni ekonominin geleceğine olan güvendir" dedi.