BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,75
ALTIN 2.505,90
HABER /  SAĞLIK

Bu saatlerde sokağa çıkmayın!

Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferit Özen özellikle kış aylarında meydana gelen hava kirliliğinden kaynaklanan hastalıklara dikkat çekti

Abone ol

Kış aylarında düşük kalorili ve kükürt oranı yüksek kömürlerin kullanılmasından dolayı meydana gelen hava kirliliğinin göğüs hastalıklarını tetiklediği belirtildi.

Uz.Dr. Ferit Özen hava kirliliğinden korunmak için özellikle sabah ve akşam saatlerinde dışarıya çıkılmaması gerektiğini belirtti.

GÖĞÜS HASTALIKLARINA DAVETİYE ÇIKARTIYOR

Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferit Özen, kömürün ve yakacak için kullanılan çeşitli maddelerin neden olduğu hava kirliliğinin hissedilir derecede yükselmesi ile astım, nefes darlığı, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlığı çeken kişi sayısının artığını söyledi. Dr. Ferit Özen, solunum yolu rahatsızlığı çeken kişileri uyardı. Hava kirliliğinin solunum sistemini etkilediğini belirten Özen, şöyle konuştu: “Azot dioksit ve ozon da solunum sistemini etkiler, bunlara akut maruz kalma iltihaplı hastalık ve geçirgenliğe duyarlılık, akciğer fonksiyon bozuklukları ve nefes borusu reaktivitesinde artışlara neden olur. Hava kirliliğinin artması, üst solunum yolu enfeksiyonları, bronşit, nefes darlığı, astım ve zatürre gibi göğüs hastalıklarının sayısının da artması anlamına gelmektedir. Ayrıca, hava kirliliği akciğer kanserinin de hazırlayıcı etkenlerinden biridir. Çocuklar, yaşlılar ve herhangi bir nedenle bağışıklık sistemi yetersizliği olan kişiler bu problemlerden en çok nasibini alan kesimi oluşturur. Ayrıca solunum yollarıyla ilgili alerjik hastalığı olan kişilerin de bu duruma dikkat etmesi ve gerekli önlemleri alması uygun olacaktır. Çünkü, hava kirliliğinin yol açabileceği sağlık problemleri hiç de azımsanmayacak kadar büyük olabilir.”

SABAH VE AKŞAM SAATLERİNE DİKKAT!

Hava kirliliğinden korunmak için özellikle sabah ve akşam saatlerinde dışarıya çıkılmaması gerektiğini belirten Uz.Dr. Ferit Özen, şunları söyledi: “Hava kirliliğinin olumsuz etkilerinden korunmanın en önemli yolu hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamasıdır. Özellikle akşam saatlerinde hava kirliliği daha fazla olmaktadır. Bu saatlerde dışarı çıkarılan bebek ve yüksek tansiyonu bulunan yaşlılar, solunum sistemi ve kalp-damar rahatsızlıkları yaşayabilmektedir. Söz konusu saatlerde dışarı çıkılması durumunda ağız ve burunun maske, atkı veya mendille kapatılması alınacak en basit tedbirdir. Ev içerisinde ise biyolojik yakıt kullanılmaması ve sigara içilmemesi ayrıca, bacalara filtre takılması ve kükürt oranı daha az yakacak kullanılması da alınabilecek tedbirlerdendir."