BIST 10.937
DOLAR 32,20
EURO 34,97
ALTIN 2.502,94
HABER /  GÜNCEL

Bu okulda sakız çiğnemek serbest!

Türkiye'de tüm okullarda yasak olan sakız çiğnemek Almanya'da bir okulda tüm öğrenciler için serbest. Peki neden?

Abone ol

Bavyera eyaletindeki Volkenschwand ilkokulunun müdürü Hans Dasch, sakızın beyin hücrelerini uyardığını ve konsantrasyonu artırdığına ilişkin araştırmalara işaret ederek, bu faydalardan dolayı öğrencileri sakız çiğnemeye teşvik ettiklerini belirtti.

Dasch, bu yöntemin bir süredir denendiğini belirterek, "Kimse sakız çiğnemek mecburiyetinde değil, ancak sakız çiğnemenin konsantrasyona ve özellikle yazılı sınavlarda stresi azaltmaya yardımcı olduğunu gördük" dedi.

Özellikle yemeklerden sonra, diş fırçasının olmadığı durumlarda şekersiz sakız çiğnemenin ağız ve diş temizliğine katkıda bulunduğunu da kaydeden Dasch, sakız çiğnemenin "abartılmaması" için okul yönetiminin iki kural koyduğunu da vurguladı.

Kurallardan ilki sakızın ağız kapalı olarak çiğnenmesi, ikincisi ise çiğnenen sakızın kağıda sarılarak çöp kutusuna atılması.

Dasch, öğrencilerin tamamının kurallara uyduğunu, hiçbirinin balon patlatmadığını, "çok disiplinli bir şekilde" sakız çiğnediklerini ve sakızların sıralara yapıştırılmadığını belirtti.

Bazı öğretmenlerin de sakız çiğnediğini söyleyen Dasch, velilerin de bu uygulamaya karşı olmadığını ifade etti.

Okul yönetimi, sakız çiğnemenin dikkat ve konsantrasyonu artırmaya yardımcı olduğunu gösteren bazı bilimsel araştırmaların sonuçlarına dayanılarak başlatılan bu uygulamanın bölge yetkililerince de desteklendiğini açıkladı.