BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,65
ALTIN 2.412,39
HABER /  GÜNCEL

Bu kent siyasilerin korkulu rüyası!

Anadolu'nun küçük illerinden Kırşehir'de üç siyasi parti arasında iki milletvekilini paylaşmak için kıyasıya bir yarış var.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER
KIRŞEHİR- Liderlerin peşinde seçim gezilerimizi sürdürüyoruz. Bu kez durağımız Haziran 2011 seçimlerinde parlamentoya 2 milletvekili gönderecek olan Kırşehir.

"Aman ne olacak Kırşehir'den" demeyin. Burası çok özel bir il. Matematiksel hesap yapmak öyle kolay değil.

İşte örnekleri...

1950'li yıllar Menderes zamanı. Demokrat Parti'nin Türkiye'de büyük bir rüzgar estirdiği dönemde hiç milletvekili çıkaramadığı tek il Kırşehir olmuş. Kentte efsane gibi Menderes'in arabasına teneke bağladığı söylentisi anlatılıyor. Kırşehir bunun bedelini il iken ilçe yapılarak ödemiş. Nevşehir'e bağlanan Kırşehir'in ilçe yapılması Menderes'in asılma nedenleri arasında da sayılmış.

Sadece bu değil. Kırşehir SHP döneminde 3-0 yapmış da bir il. Oyları gerçekten çok değişken.

KIRŞEHİR'E BAK TÜRKİYE'Yİ GÖR

"Referandumda Kırşehir'de ne çıktıysa Türkiye'de de o çıktı" diyen vatandaşlar bu seçimin sonuçlarının da Türkiye'yi yansıtacağını düşünüyor.

Şimdi genel manzaraya bakalım. Mevcut 3 milletvekili 2 AK Parti, 1 MHP arasında paylaşılmış. Son nüfus sayımı ile milletvekili sayısı 2'ye düştü. Şimdi üç parti bu iki milletvekilini paylaşmaya çalışıyor.

AK PARTİ'NİN HEDEFİ: 2-0

Önce AK Parti'ye gidiyoruz. 2-0 diyerek kapıyı açıyorlar. Diğer partilerin iddialarını gerçekçi bulmayan AK Partiller, "İddialı olmak güzel ama seçim sonuçları, referandum sonuçları ve anketlere bakınca 2-0" diyor.

AK Partililer kaset skandalı sonrası istifa etmek zorunda kalan MHP birinci sıra adayı Metin Çobanoğlu dolayısıyla özellikle MHP'li kadın seçmenin partiden kopacağını hesap ediyor. AK Partililer için hesap basit. Son genel seçimde 54 bin oy alındı. Üstü tamamlanırsa iki milletvekili garanti.

ERDOĞAN'IN LİSTESİNDE KIRŞEHİR YOK

Seçim gezilerinde Başbakan Erdoğan Kırşehir'e gelmeyecek. AK Partililer bu durumu "Gelmesine gerek yok biz buraya yeteriz" olarak değerlendirirken muhalefet partileri, "Umudu kalmadı" yorumu yapıyor.

KIRŞEHİR KONYA'YA BAĞLANIYOR

AK Partililer açısından Anadolu'nun küçük illerinden Kırşehir için kalkınma projesi de hazır. Kendi kendine yeten bir il olarak tanımlanan Kırşehir'in Konya-Kırşehir arasındaki yolu 30-35 km'ye düşürecek Sarıyahşi bağlantı yolu ile daha da gelişeceği hesabı yapılıyor. 750 günde bitirilmesi hedeflenen bu yolun 60 bin yeni nüfusun Kırşehir'e taşınmasına katkı yapacağı düşünülüyor. Üniversitenin öğrenci sayısını 14 binden 35 bine çıkarma hedefi de kent merkezindeki esnafın önemsediği bir başka gelişme.

MHP'NİN İDDİASI: TEK ADAY 1. PARTİ

Sırada MHP'de deprem yaratan kaset skandallarının aktörlerinden Metin Çobanoğlu'nun milletvekili adaylığından istifa etmek zorunda kaldığı MHP var. İl başkanlığını ziyaret ettiğimiz MHP'de kaset skandalının teşkilat ve seçmende büyük bir sıkıntı yaratmadığı değerlendirmesi aldık. "Tek aday, 1. Parti" sloganıyla yola çıkan MHP'liler yaşanan olay üzücü de olsa MHP'nin ilde gücünü arttırdığını düşünüyor. İşte o yorumlar:

"Metin Bey burada iki kez belediye başkanlığı yapmış önemli bir isimdi, ancak yaptığı kabul edilemez, partiye de mal edilemez. Yapılan komplo partilileri birbirine bağladı, birleştirdi. Anketlerde kafa kafayız. AK Parti burada dalı olmayan çiçek, biz ise çınar ağacıyız. Tek adayımız kazanacak, üstüne de birinci parti olacağız."

CHP'NİN DELİ DOKTORU ADAYI

CHP de Kırşehir'de iddialı partiler arasında. Önceki seçimde Kırşehirli olmayan bir adayla seçime girdikleri için olumsuz sonuç aldıklarını söyleyen CHP'liler bir milletvekili kesin diyor. CHP'nin 1. Sıra adayı kulak burun boğaz uzmanı Cahit Gürses çok seviliyor. Renkli kişiliği ile "Deli doktoru" olarak nitelendirilen Gürses'in kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

GÜÇLÜ CHP MİTİNGİ

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun yaptığı mitinge katılım da iddiasının kanıtı. Referandumda yaptığı mitingin iki üç katı bir katılımla Kırşehir mitingini yapan Kılıçdaroğlu Erdoğan'a "İstikrar sürsün, Kırşehir büyüsün diyorlar. Kırşehir büyüdü mü? Büyümedi, milletvekili sayısı 3'ten ikiye düştü. Türkiye'yi büyütmediler yürüttüler. Yürütmenin başıyım diyor Yürüte yürüte Kırşehir'i düşürdüler" dedi.

Kılıçdaroğlu Kırşehir'le simgelenen Ahi kültürünü Türkiye'ye örnek göstererek, "Kim dinleyince gözleri yaşarmaz. Bizim onurumuz o" sözleriyle Neşet Ertaş'ın ismini anarak Kırşehirlilerin gönlünü, daha da önemlisi oyunu almaya çalıştı.

KIRŞEHİR SONUCU MERAK KONUSU

Kırşehir'de matematiksel hesap yapmak zor dedik. Anlattığımız tabloda üç partinin de şansının olduğunu gösteriyor. Bu nedenle 12 Haziran akşamı merakla bakacağımız sonuçlardan biri de Kırşehir olacak.