BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,64
ALTIN 2.414,15
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

O senaryoyu alın dilediğiniz yere...

Halil Ergün, ünlü İtalyan yönetmen Renzo Martinelli’nin çekeceği “11 Eylül 1683” filmine hayır demiş.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Osmanlı'nın bozguna uğradığı Viyana kuşatmasını konu alan ve ismiyle 11 Eylül saldırılarına gönderme yapan '11 Eylül 1683' filmi için iki Türk oyuncuya teklif götürüldüğü ortaya çıktı.

Kırım Hanı Murat Giray'ı oynaması için sinema sanatçısı Halil Ergün'e ve 4. Mehmet rolü için de Ahmet Mümtaz Taylan'a teklifte bulunulmuş. Kiremitçi Ergün'ün "rolün farklı şekillerde ele alınabilecek olmasından duyduğu endişeden dolayı" geri çevirdiğini yazdı.

"PROJENİZİ DİLEDİĞİNİZ YERE SOKABİLİRSİNİZ"

Ancak Taylan Ergün kadar kibar olmadı. Taylan ret cevabını yazdığı zehir zemberek mektup ortalığı karıştırdı. Taylan mektupta "o çok önemli projenizi, hikâyenizi alıp dilediğiniz yere sokabilirsiniz!" ifadelerini kullanıyor.

MARCO İSİMLİ RAHİP OSMANLI'YI PÜSKÜRTÜYOR

Yoğun gündem arasında kaybolan bu gelişmeyi Hürriyet gazetesinin edebiyatçı yazarı Tuna Kiremitçi, bugünkü köşesinde duyurdu.  Filme sert tepki gösteren Kiremitçi, filmin özetini köşesinde yazdı:

 "İkinci Viyana Kuşatması sırasında Müslümanlar, Hıristiyanlığın köküne kibrit suyu ekmek ve "atlarına Roma çeşmelerinden su içirmek üzere" saldınr, onlara Tatarlar ve Bosnalı "hain" Müslümanlar yardım eder. Marco isimli bir rahip Hıristiyan askerlerine liderlik eder, haçını Osmanlı'ya tutar ve bu sayede düşman püskürtülür.  Sonuçta Polonya Kralı'nın da yardımıyla mağlup edilen Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'dan alınan sancak Papa'ya teslim edilir."

'KARA MURAT' KAFASINDAN BİLE DAHA KÖTÜ

Kara Murat'ın bu filmin masum kaldığını savunan yazar, filme olan eleştirilerini "Türklerin Viyana kapısından dönüşünün tarihini 11 Eylül diye yamultan Vatikan destekli film, belli ki olayı Dünya Ticaret Merkezi'nin yıkılışına bağlayıp "piyasa yapma" derdinde." şeklindeki sözleriyle sürdürüyor.

ROLLERE KİMLER ATLAYACAK?

Yazarın 'şaklabanlık olarak' nitelediği filmle ilgili merak ettiği iki soru yeni bir polemiğe de davetiye çıkaracak türden:

"Ergün ve Taylan sanatları ve haysiyetleriyle hürmet gören iki aydın.
Haliyle, böyle bir şaklabanlığa "hayır" demeleri kimseyi şaşırtmaz.
Asıl şaşırtıcı olan, Martinelli'nin böyle bir şeyi Türk oyunculara teklif edecek cüreti kendisinde bulması. İnsan iki şeyi merak ediyor: Martinelli ne içmiş? Ergün ve Taylan'in reddettiği rollere acaba kimler atlayacak?"

MÜMTAZ TAYLAN'IN YÖNETMENE GÖNDERDİĞİ OKKALI MEKTUPTE NELER YAZIYOR? OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

[PAGE]

Mektubun tamamını T24 haber sitesinde Yusuf Eradam yazdı. İşte o metin:

“Sayın Monica Mazzoleni,

Lütfen aşağıda söylediklerimi üstünüze almayın ve proje sahiplerine ilettiğinizden emin olun.

Osmanlının II. viyana kuşatması ve bu kuşatmada papaz marco d’aviano’nun hıristiyanlığı nasıl da kurtardığını anlatan böylesi inanılmaz bir filmde bana da bir rol teklif ettiğiniz için teşekkür ederim. Fakat Wikipedia gibi bir siteye girip okuyabilen çocuklar bile öykünüzün tarihi yanlışlar içerdiğini, kuşatmanın 11 eylül tarihi ile ilgisi olmadığını ve kahramanlaştırdığınız rahibin o sırada kilisede dua ettiğini görecektir. bir keşişten kahraman yaratma girişiminiz utanç verici.

buyurun wikipedia’dan size alıntı:

“efsanede anlatıldığı gibi rahip marco d’aviano’nun turklere haç tuttuğu ve “tanrının haçına bakın da kaçın düşmanlar!” diye bağırdığına ilişkin hiçbir somut kanıt bulunmamaktadır. rahip, kuşatma ve saldırılar sırasında vaktini kilisede dua ederek geçirmiştir.”(Bknz: Marco D )

bir yaratığa haç tutmak, sizin kolektif belleğinizde vampiri ortadan kaldırmak için yapılan bir eylemdir ki vampirler fantastik yaratıklardır. bir başka deyişle, birine haç tutmak için onu ötekileştirmeniz ve onun düşman olduğunu kabul etmeniz gerekir. bu, ne yazık ki, hıristiyan kültürel belleğinizde aptal bir jest olarak kalmış olabilir, fakat unuttuğunuz bir şey var: insanoğlu evrim geçiren bir yaratık, hem zihinsel hem de yürekte iyiliğe doğru değişmek ve faşistçe düşmanlık ve antagonizmadan kurtulmak arzusunda bir yaratıktır ve öyle görüyorum ki siz bu gelişmelerden nasibinizi almamışsınız. burası çok açık.

ben, demokrat bir oyuncu yönetmen olarak bilinirim ve yaptığım işlerin hepsinde diktaya, zulme, faşizme karşı tavır almışımdır ve barışı, farklı kimliklerdeki halkların kardeşliğini ön plana çıkaran projelerde yer almışımdır ve hayatım ile sanatım da tutarlı gitmektedir. inanç farklılıklarından dolayı insanların arasına nifak tohumları ekecek, onları birbirlerine yeniden düşman kılacak, üstelik tarihi bilgilerin saptırıldığı ve nefret suçlarını alevlendirecek bir projede yer almam düşünülemez.

şunu da bilmenizi isterim ki temas kurduğunuzu söylediğiniz bakanlık hangisi ise, proje ile ilgili düşüncelerimi onlarla da paylaşacağım. yeni haçlı seferlerinin başlatıldığı, libya istilası sırasında böyle bir proje geliştirmeniz de inanılmaz bir zamanlama uyanıklığı belirtisi.

osmanlı da dahil tüm imparatorluklar geçmişte hatalar yapmışlardır ve sizinki gibi faşist projeler üretenler yüzünden de geçmişin hataları bugüne ve gelecek kuşaklara maalesef taşınmaktadır.

ikinci viyana kuşatmasının 11 eylül tarihi ile ilgisi yok. insanların kafalarına bu tarihi iki dinin düşmanlığının tescil edildiği bir tarih gibi kazımak niyetinizden dolayı utanmalısınız. sanki viyana surları dibinde mağlup osmanlı türklerinin o gün kaldırdıkları uçaklar dünya ticaret merkezi’ne ancak 2001 yılında varabilmişler gibi. sizin hayal gücünüzü şekillendiren, nefret ve intikam duygularıdır ki bu yolda sanatını size teslim etmeyecek birçok hıristiyan sanatçı ile de karşılaşacaksınız.

biz burada atalarımızın zaferlerinden kibirlenmiyoruz ve savaşta zaferin anlamını en iyi bilecek, tanımını en iyi yapabilecek kişinin mağlup kişiler olduğunu da biliriz. lütfen emily dickinson’ın yazdığı ve “başarı tatlıdan sayılır” diye başlayan şiiri okuyun. yenilgiden öylesine kederlenmişsiniz ki bu durum özgüveninizi ve içinizdeki iyi değerleri alıp götürmüş ve sizi yoldan çıkarmış. dahası, bu hastalığınızı kitlelere de yaymak, bulaştırmak istiyorsunuz ki bu affedilemez. düşmanlık bulaşıcıdır ve güç kazanan cahil ve öfkeli kitlelerden daha tehlikeli bir şey olamaz, bunu bildiğinizden eminim. biliyor olmalısınız ki bu kitleleri kötü amaçlarınıza alet etmek istiyorsunuz.

belli ki niyetiniz sinema sanatını küpünüzü doldurmak, kan döktürerek intikam almak için kullanmak. şair, emily dickinson bu niyetinizi bir hadis’in ırzına geçmek diye yorumluyor:

o geçer biz
kalırız.
memnuniyetimizi
yalancıklaştıran
bir yitiklik niceliği
sanki ticaret bir hadis’e
ansızın tecavüz etmiş gibi.

(Emily Dickinson, Beni özenle aç, s. 152)
(şiiri çeviren: Yusuf Eradam)

o çok önemli projenizi, hikâyenizi alıp dilediğiniz yere sokabilirsiniz! bu projeyi gerçekleştirebilirseniz, eminim ki her inançtan duyarlı insanlar sizi lanetleyeceklerdir, kendi gelecek kuşaklarınız bile ve o sözde ‘vatikan masumlarınız’ bu ustalıklı şeytan çıkarma marifetiniz için büyük büyük ödüller kazanmanızı sağlasalar bile.

Ahmet Mümtaz Taylan
Oyuncu, Yönetmen