BIST 10.046
DOLAR 32,35
EURO 34,60
ALTIN 2.380,07
HABER /  POLİTİKA

Bu fotoğrafın 5 yıl öncesi var

Filistin Başkanı İsmail Haniye ile el ele poz veren Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e verdiği mesaj kamuoyunu yıllar öncesine götürdü.

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- AK Parti grubunda "nereden nereye" dedirten bir fotoğraf geçildi Türkiye ve dünya kamuoyuna....

TBMM çatısı altında İsrail'in "düşman" bildiği bir isimle aynı karede buluşan Erdoğan, 5 yıl önce Hamas'ın siyasi lideri Meşal ile köşe kapmaca oynuyordu. Partinin ve Başbakan'ın geldiği noktayı göstermesi açısından işte bu fotoğraf çok çarpıcı. 

İsrail'in kanlı bıçaklı olduğu "terörist" ilan ettiği Hamas'ın lideri ile İsmail Haniye Başbakan Erdoğan el ele tutuşarak zafer kazanmış komutan edayla poz verdiler. Partisinin grup toplantısındaydı Erdoğan... Milletvekillerine konuşurken ve milyonların canlı yayınladığı konuşmanın tam ortasında Hamas Başbakanı salona girdi.

Ayakta alkışlanan Haniye için ''Gazze'nin seçilmiş Başbakanı şu anda aramızda" anonsu yapıldı. Konuşmasını yarıda kesen Erdoğan, Haniye ile ele ele tutuşarak İsrail'i adeta çatlattılar.

İSRAİL İLE DEĞİŞEN İLİŞKİLER

Erdoğan'ın yüz ifadesinde "kim ne der" diye bir endişeden eser yoktu. Aksine kendinden emin bir tavırla gülüyordu. 2009 yılındaki "on minute" çıkışıyla İsrail'in karizmasını yerle bir eden Erdoğan, dünyaya ve en önemlisi İsrail'e "bu coğrafyada biz de varız" diyordu.

İşte Ankara'dan TBMM'den yansıyan bu fotoğraf bizleri yıllar öncesine götürdü. 5 yıl önce hükümette olan ancak henüz "iktidar" olamadığı için eleştirilen AK Parti'nin ilk ama aynı zamanda "ürkek" adımıydı. 

AK PARTİ'NİN "İKTİDAR" OLMAYA ÇALIŞTIĞI DÖNEM

Askeri vesayetin kurumlar üzerinde ağırlığını hissettirdiği yıllardı. Resmi ideolojinin kurumlarıyla çatışmaya henüz girilmediği dönemler. Ya da o sürecin başları da denilebilir. 17 Şubat 2006'dan bahsediyoruz. 

İktidara gelişinin 4 yılında partinin kendi inisiyatifiyle aldığı kararlardan birisiydi. Hamas'ın sürgündeki lideri Halid Meşal başkanlığındaki bir heyeti Ankara'ya çağırdılar. Batı dünyasının "vebalı muamelesi" yaptığı örgütün Türkiye'de ağırlanması içeride ve dışarıda büyük yankı uyandırdı.

HAMAS'I "ILIMLI" ÇİZGİYE ÇEKTİLER

Gelen tepkiler sonrası AK Parti, görüşmelerin arkasında duramadığı yönünde bir izlenim verdi. VIP salonundan gelen heyetin arka kapılardan tahtaların kolilerin arasından uğurlanacağı bir süreç yaşandı. Hamas'ı batıyla tanıştıran ve silahlı mücadeleden büyük ölçüde vazgeçiren AK Parti'nin ilk teması işte bu çok konuşulan ziyaretle başladı.

ARKA PLANDA DAVUTOĞLU VARDI

AK Parti'nin maddi ve manevi desteğini arkasına alan Hamas, intihar saldırılarını bu görüşme trağinin artmasıyla birlikte büyük ölçüde bitirdi. Bu sürecin mimarı da dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün danışmanı Ahmet Davutoğlu'ndan başkası değil.

PARTİLİ KİMLİĞİYLE GÖRÜŞME

O dönemde hükümet "açık konuşmuyorlar dik duramıyorlar" diye eleştiriliyordu. Erdoğan heyetle görüşmedi, Gül heyetle, arka kapıdan girdiği AK Parti Genel Merkezi'nde ''partili'' kimliğiyle bir araya geldi. Meşal'ın Arapça konuşmasının tercümesi "Türk sorumlular" diye düzeltilecekti.

KARGO BÖLÜMÜNDEN UĞURLAMA

Meşal ve beraberindekiler Devlet Konuk evine yan kapıdan sokulacaktı. Meşal,  Ankara'dan ayrılırken Esenboğa Havalimanı'nın kargo bölümünden uçağa alınacaktı.İşte bugünkü fotoğrafın temelini atan o süreçte yaşanacaktı.

ERDOĞAN MOBİLYA FABRİKASINA YÖNELDİ

AK Parti amblemlerinin bez ve kartonlarla kapatılması rastlantı yine çok konuldu. Başbakan Erdoğan'ın Esenboğa Havaalanı’na yaklaştığında Hamas heyetiyle karşılaşmamak havaalanı yolundaki bir mobilya fabrikasına girdiği haberleri gazete sayfalarını süyleyecekti. 

MEŞAL'IN FİLM GİBİ HAYATI

Halid Meşal, Hamas örgütünün siyasi lideri, polit büro şefiydi. İsmail Haniye'den önce Şeyh Yasin'in İsrail tarafından düzenlenen suikastle öldürülmesinden sonra örgütün lideriydi. Meşal 1997'de, dönemin İsrail Başbakanı Netanyahu'nun emriyle bir suikaste uğradı. Kanadalı turist kılığına giren Mossad ajanları, Meşal'e zehir enjekte etti. Hayatını, İsrail'den panzehiri isteyen Ürdün Kralı Hüseyin kurtardı.

İKİNCİ SUİKAST ŞAM'DA

Ürdün Kralı Hüseyin'in ölümünden sonra tahta çıkan Abdullah'ın ise, ilk işi Hamas bürolarını kapatıp, Meşal'i tutuklatmak oldu. Kısa süre hapiste kalan, daha sonra Suriye'ye gitti ve Hamas'ın Şam'daki en üst düzey ismi oldu. Bir diğer suikast girişimini de burada atlattığı, Müslüman kılığındaki 5 Yemenli Musevi'nin suikast planının son anda önlendiği yazılıp çizildi.