BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,58
ALTIN 2.382,37
HABER /  GÜNCEL

Silikon skandalında yeni gelişme

silikon ürünlerinde kauçukta kullanılan 'Silopren', 'Rhodorsil' ve akaryakıt üretiminde bulunan 'Baysilone' maddelerine rastlandı.

Abone ol

Meme silikonların yapımında kullanılan jelde makine, sanayi atık yağlarından faydalanıldığı ortaya çıktı.

Piyasaya sürülen yüz binlerce silikon dolgusunun çoğu kadınlarda iltihaplanma ve diğer hastalıklara yol açtı. Mağdur olan binlerce kadın 'PIP' şirketinden şikayetçi olup, dava açtı.

Silikon şirketinin avukatı Jean-Claude Mas, kimyasal maddelerin diğer kozmetik ürünlerde de kullanıldığını başta güzellik kremlerinde silikon ve 'gel'in bulunduğunu söyledi.

PIP'in silikonlarındaki çatlamalarla dolgu maddelerin sızma tehlikesinin bulunduğunun şirket tarafından önceden bilindiği belirtildi.

Bazı şirket yöneticilerin dolgu maddelerin sakıncalı olduğu çatlamalara yol açma ihtimalin yüksek olduğunu 2005 yılında anlatmasına rağmen PIP şirketi tarafından umursanmadığı, üretim ve karın daha önemli olduğuna karar verildiği öne sürüldü.

Fransa'da 30 bin kadının PIP silikonlarını çıkartmaları tavsiye edilirken, ülkede 20 kadının kansere yakalandığı tespit edildi. PIP silikon dolgularını diğer ülkelerde kaç kişinin kullandığına dair kesin bir istatistiğin bulunmadığı da tehlikenin boyutunu gösteriyor.

Bir çok ülkede satışı süren PIP marka silikonların satışı durma noktasına gelirken farklı firmaların ürettiği diğer markalar da incelemeye alındı.