BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Bu böcek başa bela

Dünyayı yeni bir böcek sardı. Öldürücü etkisi olan bu böcek, nasıl bir böcek?

Abone ol

Çin'den Portekiz'e Türkiye'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne kadar zarar verdiği palmiye sayısı milyonlarla ifade edilen kırmızı palmiye böceği, aynı zamanda büyük miktarda maddi kayba da yol açıyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Uluslararası Kırmızı Palmiye
Böceği Çalıştayı Koordinatörü Nurettin Çelmeoğlu, kırmızı palmiye böceklerinin, palmiye ağaçlarına henüz larva dönemindeyken zarar vermeye başladığını söyledi.

Bir çift kırmızı palmiye böceğinin yılda üç kez döl verdiğini ve 3 yılda 50
milyon adete kadar çoğalabildiğine dikkati çeken Çelmeoğlu, nem ve ısının da bu böceğin oluşumu ve yayılmasında büyük rol oynadığını belirtti.

Biyologlar tarafından dünya genelinde 1700'lü yıllarda tespit edilen, 1861
yılında Hindistan'da ismi literatüre geçen böceğin, doğal dengenin bozulmasıyla çoğalıp zarar vermeye başladığının sanıldığını belirten Çelmeoğlu, ''Çok sinsi bir zararlı olan böcek, bir defada 900 metre kadar ilerleyebiliyor, gece ve gündüz üreyebiliyor. Bu böcek Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya, İsrail, Mısır, Lübnan, Suriye, Malta ve KKTC gibi Akdeniz ülkelerinin yanı sıra, Ürdün, Portekiz, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin gibi ülkelerde de önemli zarara yol açıyor'' dedi.

TAHRİBAT BÜYÜK
Çelmeoğlu, hastalıkla mücadele amacıyla düzenlenen toplantıya katılmak üzere Adana'ya gelen İspanya Tarım Bakanlığı Biyolojik Kontrol Laboratuvarı uzmanı Prof. Dr. Maria Gomez'in elde ettiği verilere göre, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, İspanya ve İtalya'da ''kırmızı palmiye böceği'' zararlısının bir milyonun üzerinde palmiye ağacının yok olmasına yol açtığını söyledi. Çelmeoğlu, bu zararlının görüldüğü ülkelerdeki tahribatın devam ettiğini ve ölen ağaç sayısının toplamının henüz kesin olarak belirlenmediğini bildirdi.

AĞACIN FİYATI 250-300 DOLARDAN 20 DOLARA KADAR DÜŞTÜ
Çelmeoğlu, özellikle sahillerde park ve bahçe düzenlemelerinin vazgeçilmesi
olan palmiye ağaçlarının fiyatının, böcek nedeniyle 1 yılda 250-300 dolardan 20 dolara kadar düştüğünü söyledi. Çelmeoğlu, ''Bu böcek dünyadaki birçok ülkenin başına bela oldu. Antalya'da turistik otellerin bahçesinde 200 binin üzerinde palmiye ağacı var. Bunların da etkileneceğini düşünürsek, böceğin hem kentlerdeki bahçe ve park düzenlemeleri hem de turizm sektörüne zararı astronomik boyutlara ulaşıyor'' dedi.

İSTANBUL'DA DA TESPİT EDİLDİ
Çelmeoğlu, ithal edilen ağaçlarla gelerek bulunduğu yerlerdeki diğer palmiye
ağaçlarına yayılan böceğin, Türkiye'de Adana, İzmir, Antalya ve Muğla kent
merkezlerinden sonra İstanbul'da da tespit edildiğini anımsattı.

Kırmızı Palmiye Böceği ile mücadele kapsamında ilaçlama ve kesim işlemleri
için çeşitli çalışmalar yapıldığını ifade eden Çelmeoğlu, yine mücadele
kapsamında bir çalıştay düzenlediklerini ve içerisinde akademisyenlerin de
bulunduğu komisyon oluşturduklarını anımsattı.

Çelmeoğlu, bu komisyonun, zararlının etkiliği olduğu illerde yapılacak
çalışmalarda lokomotif görevi üstleneceğini belirterek, şöyle konuştu:
''Yurdun çeşitli bölgelerindeki doğal yayılma alanlarını da tehdit eden
böceğe karşı, bakanlık düzeyinde de girişimde bulunuldu. Adana'da oluşturulan komisyon, burada yapılan mücadele çalışmalarını ve önlemleri, diğer illerdeki kuruluşların görevlilerine anlatmaya başladı. Adana il genelinde 119 bin palmiye ağacı belirlendi. Bunlardan bin 600 tanesi hastalık riski taşıyor. Yaklaşık 500 tanesi ise böceğin verdiği zarar nedeniyle öldü. 600'ünün de ölme ihtimali bulunuyor.''