BIST 10.261
DOLAR 32,32
EURO 34,77
ALTIN 2.389,47
HABER /  POLİTİKA  /  SP

Bu birleşme AK Parti'yi bitirecek!

Ankara kulislerinde konuşulan iddiaya göre iki parti birleşecek ve Ak Parti tek başına iktidar olamayacak.

Abone ol

Ankara kulislerinde, 2011 seçimlerinde baraj sorununu aşmak için Saadet Partisi ile BDP’nin ittifak yapacağı konuşuluyor. Bu ittifakın sonucunda CHP ve MHP'nin haricinde Meclis'e girecek iki partinin daha olmasının Ak Parti'nin tek başına iktidar olmasını önleyemesi bekleniyor.

Kulis bilgisini aktaran dın bu bilgiyi  Ankara siyasetinin kalbi olan o ünlü balık lokantasında duymuş.

Gerisini Ayaydın'dan dinleyelim:

SAADET VE BDP'NİN ORTAK OYU YÜZDE 20'Yİ BULUR

"Bir ara yan masadaki hararetli konuşmaya istemeyerek de olsa kulak misafiri oldum. Önümüzdeki seçimlerde baraj sıkıntısı yaşaması beklenen BDP ile Saadet Partisi’nin ittifak yapacağı üzerine konuşuluyordu. Böyle bir söylentiyi bir iki hafta önce İstanbul’da da duymuş ancak buna pek ihtimal vermemiştim. Ancak masada konuşanları yakından tanıyordum, gazetecilik dürtüsü ile konuşulanların detaylarına kulak vermek zorunda kaldım. İttifak yapılması yönünde konuşan siyasetçi, bu partilerden birine çok yakın bir kişiydi. O yüzden kendi kendime “ateş olmayan yerden duman çıkmaz” dedim. Konuşan kişi, “arkadaş, tüm kamuoyu yoklamalarında hem bizim, hem de diğer partinin oy oranı yüzde 6-7 düzeyinde gözüküyor. Seçimlere kadar bu oran artabilir, ancak yine de barajın aşılamaması ihtimali kuvvetli. İki partinin toplam oy oranı yüzde 14’ler düzeyinde, fakat ittifakın yaratacağı sinerji oy oranını yüzde 20’ye kadar çıkarabilir, dolayısıyla 100 milletvekili çıkabilir ve her partiye de en az 50 millet vekili düşer. Kaldı ki böyle bir birliktelikten sonra CHP ve MHP dışında Saadet Partisi ile BDP’nin barajı aşmasıyla AK Parti’nin tek başına iktidarı da imkânsız hale gelir” diyordu.

KURTULMUŞ'TAN
YALANLAMA
Kurtulmuş, “İki partinin 2011 seçimlerine birlikte girmek üzere görüşmeler yaptığı” iddiasını yalanlayarak; “Bu yorum ve kulis haberleri hiçbir şekilde gerçekleri yansıtmamaktadır. Partimizin böyle bir görüşme ve teması söz konusu olmamıştır” dedi. Saadet Lideri Kurtulmuş şunları söyledi: “Saadet Partisi olarak yüzde 10 barajını aşmanın değil; Türkiye’nin bundan sonraki muktedir siyasal iktidarını hazırlamanın gayreti içindeyiz. Gayemiz ve mücadelemiz barajı aşmak için değil; ülkemizi adalet, özgürlük ve refah yurdu haline getirmek içindir. Bu nedenle bugün bir gazetede yer alan ve ‘Baraj sıkıntısı nedeniyle Saadet Partisi ve BDP’nin ittifak yapacağı iddiası’ hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktır. Hiçbir parti ile bir ittifak görüşmemiz söz konusu değildir. Saadet Partisi’ni barajın altındaymış gibi göstermeye çalışan bu tür dedikodular partimizin önlenemeyen yükselişini gölgelemeye yöneliktir. Buradan bir kez daha ifade ediyorum; şu anda partimizin tek bir gündemi vardır o da millettir.”

SİYASETTE HER ŞEY OLUR

2002 seçimlerinde de Saadet ve DTP'nin bir ittifak arayışı içinde olduğunu hatırlatan Ayaydın duyduğu bilginin doğruluğunu ertesi gün de takip etmiş. Bu kez kaynak karşısına havaalanında çıkmış.

Ayaydın yaşadıklarını şöyle aktarıyor:

"Ertesi gün dönüşte Esenboğa Havalimanı VIP salonuna girdiğimde tesadüfen Saadet Partisi adına 2002 seçimlerinde DEHAP ile ittifak görüşmesi yapan bir siyasetçi ile BDP grubunun halihazırdaki bir milletvekilinin birbirlerine yakın oturduklarını gördüm. Hemen onlara önceki akşam kulak misafiri olduğum ittifak olayının gerçek olup olmadığını sordum. Saadet Partili siyasetçi dostum, neden olmasın dedi ve 2002 yılındaki ittifak görüşmelerinden bir detayı aktardı.

BDP’li milletvekili ise, şakayla karışık, “belki bu birlikteliğe bir üçüncü parti de katılır” şeklinde espri yaptı. Bu konuşmalara tanık olan ve benimle aynı dönemde, parlamentoda aynı partide görev yapan bir bakan arkadaşım da “siyasette her şey olur” değerlendirmesinde bulundu. O sırada İstanbul uçağının anonsu yapıldı ve uçağa binmek üzere otobüse bindik. Saadet Partili siyasetçi ile BDP’li milletvekilinin yan yana oturduklarını görünce biraz ayrılın da aranıza ben oturayım da, görenler seçim ittifakı yapacağınızdan şüphelenmesinler dedim. “Biz yan yana oturmaktan şikâyetçi değiliz” dediler.

22 Temmuz’da iki partinin durumu neydi?

22 Temmuz seçimlerinde Saadet Partisi’nin oy oranı 2.34’tü. Toplam oyu ise 820.299 Kapatılan DTP ise seçimlere bağımsız adaylarla girdi oy oranı 5.32’ydi. Toplam oyu ise 1.864.971. Kapatılan DTP’nin yerine kurulan BDP’nin Meclis’te 20 milletvekili bulunuyor.