BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,69
ALTIN 2.409,40
HABER /  SAĞLIK

Bu ağrı kesici kalp krizi geçirtiyor!

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de de kullanılan bu ağrı kesici kalp krizi ve felç riski içeriyor.

Abone ol

İngiltere’nin Londra Üniversitesi Barts ve Londra Tıp ve Diş Hekimliği Fakültesi’nde yapılan araştırmalar sonucu uzmanlar, Diklofenak isimli ağrı kesicinin yasaklanması gerektiğini açıkladı.

Türkiye’de de satılan Diklofenak’ın kalp krizi ve felç riskini artırdığı belirtildi. Daha önce Diklofenak ve diğer ağrı kesiciler üzerinde yapılan araştırma verilerini analiz eden uzmanlar, genellikle sırt ağrısı veya romatizmal hastalıklar gibi sık rastlanılan rahatsızlıklarda önerilen ilacın kullanımının çok tehlikeli olduğunu tespit etti.

RİSKİ YÜZDE 63'E YÜKSELTİYOR

Etken maddesi “ibuprofen” olan ilaçlar grubu arasında en tehlikelisi olduğu belirlenen ilacın, ölümle sonuçlanan kalp krizi ve felç riskini yüzde 63’e kadar yükselttiği saptanmıştı. İlacın doğurduğu sonuçların, 2004 yılında dünya çapında üretimi durdurulan ve geri çağrılan “Vioxx” isimli bir ağrı kesiciyle benzer olduğuna dikkat çeken uzmanlar, benzer bir yasağın yeniden uygulanması gerektiğini savunuyor. Araştırmayı yürüten ekipten uzman Patricia McGettigan’a göre, daha etkili ve yan etkileri bakımından daha güvenli ilaçlar bulunuyor.

KISITLAMA ŞART

Dolayısıyla, Diklofenak’ın kullanımına yasak getirilemese bile büyük oranda kısıtlama getirilmesi gerekiyor. Zira, İngiltere’de yapılan araştırmalarda sadece 2011 yılında ülkede beş milyon insanın reçeteyle Diklofenak aldığı belirlenmişti.

İsviçre’nin Bern Üniversitesi’nde 166 bin hasta üzerinde yapılan araştırmalarda da “diklofenak”ın kalp krizi ve inme riskini dört katına kadar yükseltebildiği ortaya konmuştu.