BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,72
ALTIN 2.401,73
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Yerli otomobil yerine yerli uçak

Yerli otomobil için hala bir 'babayiğit' bulunamazken THK ilk yerli uçağın üretimine başlıyor.

Abone ol

Yerli otomobil yapılması beklenirken THK otomobil firmalarından önce davrandı ve ilk yerli uçak için kolları sıvadı. İlk yerli uçağın aile kullanım uçağı olacağı belirtildi.

ADI HÜRKUŞ OLACAK

Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Osman Yıldırım, THK'nın üreteceği ve Türkkuşu adı verilecek ilk yerli eğitim ve ulaştırma uçaklarının, insanların özel pilotluk eğitimi (PPL) aldıktan sonra kullanacağı, ailesiyle birlikte uçacağı, 2 veya 4 kişilik olacağını belirterek, 'Hedefimiz 2014 yazında bu uçakları uçurmak' dedi.

Yıldırım, Kurum'un 88. kuruluş yıl dönümünü 16 Şubat Cumartesi günü kutlayacağını dile getirdi. THK'nın 88 yılda milyonlarca havacı yetiştirdiğini belirten Yıldırım, geçen sene 300 binin üzerinde gence ücretsiz model uçak, yamaç paraşütü ve yelken kanat eğitimi verdiklerini bildirdi.

THK Üniversitesi'nin 870 öğrencisiyle Türk eğitim sistemine büyük bir katkı sağladığına dikkati çeken Yıldırım, Üniversite'de 2-3 yıl içerisinde 100 ülkeden 400 civarında öğrencinin eğitim görmesini beklediklerini ve havacılık sanayinin ihtiyacı olan mühendisleri ve bilim adamlarını burada yetiştirdiklerini anlattı.

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bunlar da yeterli değil, ülkemizde uçağımızın üretilmesini isteriz. Ülkemizde çok önemli kuruluşlar var, TAİ, TEİ, Havelsan, Aselsan gibi. Ülkemizin kaynaklarının hepsini THK öncülüğünde birleştirerek hava araçlarının üretilmesi bizim tarafımızdan da hedefleniyor. Bunun için bütün imkanları kullanarak bunu yapacağız. Ülkemizde çok güçlü bir Hükümet var. 2023'e kadar hava araçlarının üretilmesi konusunda da ülke büyük bir gayret içerisinde. Özellikle Ulaştırma Bakanlığı'nın bu konuda güzel çalışmaları var. Biz de bu çalışmaların içerisinde olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.'

TÜRK SANAYİSİ İMKÂNLARINDAN YARARLANACAKLAR

THK'nın uçak fabrikasını kurduğunu hatırlatan Yıldırım, üretecekleri ilk yerli uçağın isminin belirlenmesi için anket yaptıklarını ve 'Türkkuşu' ismine karar verildiğini anlattı.

Uçağı üretirken Türkiye'nin sanayisinin imkan ve kabiliyetlerinden yararlanacaklarını belirten Yıldırım, ülkede önemli uçak parçalarının üretildiğine işaret etti. Yıldırım, şunları kaydetti:

'Üreteceğimiz uçaklar, insanların özel pilotluk eğitimi aldıktan sonra kullanacağı, ailesiyle birlikte uçacağı, 2 veya 4 kişilik uçaklar olacak. Hedefimiz 2014 yazında bu uçakları uçurmak. Tasarımı, çizimleri hazır. Ancak uluslararası standartlarda bu uçağın mutlaka sertifikasyonları gerekiyor. Çalışmalarımız sürüyor. İlk defa Türkiye'de uçak üretilecek. Buna da sertifikasyon konusunda Türk havacılık sektörü tam hazır değil. İnşallah sertifikasyon konusunda sorun yaşamazsak bu işi başaracağımıza inanıyoruz.'