BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Brezilya'da hedefte polis var

2014 yılında Dünya Kupası, 2016'da ise Olimpiyatlar'a ev sahipliği yapmaya hazırlanan Brezilya şiddette patlama yaşıyor.

Abone ol

Brezilya'nın en büyük kenti Sao Paolo'da polis olmak için iyi bir zaman değil.

Resmi verilere göre, bu yıl boyunca bu dev kentte 95 polis öldürüldü; 2011 yılında bu rakam 47 idi.

Saldırılardaki keskin artışın arkasında güçlü bir suç şebekesi olan Primerio Comando da Capital(PCC) adlı oluşumun bulunduğu düşünülüyor.

Şiddetteki patlama, geçen Mayıs ayında, PCC'nin 6 üyesinin uyuşturucuyla mücadele ekipleriyle girdikleri çatışmada öldürülmeleri ardından yaşandı.

Yerel basına göre bu çetelenin liderleri polise savaş açtı.

Son dönemde artan baskınlar ve arkadaşlarının ölümünden sorumlu tuttukları polislerden intikam almak isteyen çete üyeleri, bazı polisleri görev dışındayken tek tek hedef alıyor.

Polise yönelik saldırılar Sao Paulo'da şiddetin genel olarak çok yüksek olduğu bir döneme rastlıyor.

Kentte sadece Ekim ayında 176 kişi öldürüldü; Sao Paulo eyaletinde ise 571 kişi.

Bunların çoğu çeteler arası şiddetin ürünü.

2014 yılında Dünya Kupası, 2016'da ise Olimpiyatlar'a ev sahipliği yapmaya hazırlanan Brezilya için bu durum bir halkla ilişkiler skandalı.

Ancak Brezilyalıların büyük çoğunluğu için hayat her zamanki gibi akıp gidiyor.

Brezilyalı yorumcular da ülkenin prestijinin aldığı darbeye rağmen ülkenin yabancılar için güvenli bir yer olduğunda ısrarlı.

Ancak Londra'daki King's College'ın Brezilya enstitüsünden Profesör Anthony Pereira, Sao Paulo'daki durumun sadece ziyaretçileri değil yatırımcıların da gözünü korkutacağı kanısında.

Pereira 'devlete meydan okuyan bir suç şebekesiyle karşı karşıyayız; bu durum devletin düzeni sağlama kapasitesinin sorgulanmasına neden oluyor' diyor.