BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,97
ALTIN 2.435,21
HABER /  GÜNCEL

Patriot talebi üzerine NATO heyeti Türkiye'ye gidiyor

Suriye sınırına Patriot füze savunma sistemi kurulması talebi üzerine, NATO uzmanları incelemeler yapmak üzere Türkiye'ye gidiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, sistemin yalnızca savunma amaçlı olduğunda ısrarlı.

Abone ol

Ankara'nın Suriye sınırına Patriot füze savunma sistemi kurulması talebi üzerine NATO uzmanları incelemeler yapmak üzere Türkiye'ye gidiyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, 27 Kasım Salı günü bir NATO heyetinin "Patriot hava ve füze savunma sistemlerinin konuşlandırılabileceği mevzi keşiflerine" başlayacağı belirtiliyor.

Açıklamada ayrıca, söz konusu sistemlerin sadece savunma amaçlı olduğu, uçuşa yasak bölge oluşturulması veya herhangi bir saldırı harekâtı için kullanılmayacakları vurgulanıyor.

Açıklamaya göre, hava ve füze savunma sistemlerinin konuşlandırılacağı yerler, konuşlanma süresi, ülkeye gelecek yabancı personel, komuta kontrolü ve angajman kurallarıyla ilgili çalışmalar NATO içinde sürdürülüyor.

Nato Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen geçen hafta, "Türkiye'nin talebinin gecikmeden değerlendirileceğini" söylemişti.

Türk Dışişleri Bakanlığı, talebin gerekçesi olarak, "Suriye'de devam etmekte olan krizin Türkiye'nin ulusal güvenliğine oluşturduğu tehdit ve riskleri" göstermişti.

Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise Cuma günü, Patriot füzeleri yerleştirilmesinin NATO'nun içinde yer alacağı "çok ciddi silahlı çatışmayı" ateşleyebileceği uyarısında bulunmuştu.

İran da, böyle bir adımın Suriye'de yaklaşık 20 aydır süren çatışmaları kızıştırabileceğini dile getirmişti.

Türk televizyon kanalı NTV, füze savunma sisteminin Diyarbakır, Şanlıurfa veya Malatya'ya konuşlandırılabileceğini belirtiyor.

Malatya halihazırda, NATO'nun füze savunma sisteminin parçası olan erken uyarı radarlarına ev sahipliği yapıyor.

Suriye'den ateşlenen top mermileri geçen ay Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde 5 Türk vatandaşının ölümüne yol açmıştı.