BIST 9.431
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.504,64
HABER /  DÜNYA

BOZDAĞ’DAN ‘MAVİ KART’ MÜJDESİ

Yurtdışında yaşayıp Türk vatandaşlığından izin alarak çıkanlara verilecek olan Mavi Kart’la ilgili yönerge yürürlüğe girdi. Başbakan Yardımc...

Abone ol

Yurtdışında yaşayıp Türk vatandaşlığından izin alarak çıkanlara verilecek olan Mavi Kart’la ilgili yönerge yürürlüğe girdi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Türkiye’ye geldiği zaman birçok sorunla karşılaşan Mavi Kart’lıların, yeni kimlik numaraları ile büyük kolaylık sağlanmış olacaktır" dedi.
Mavi Kartlılar Kütüğü ve Beyan Edilen Nüfus Olaylarının Tutulması Hakkındaki Yönerge İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından 30 Nisan tarihinde onaylanarak yürürlüğe girdi. Yönerge ile Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların altsoylarına ilişkin olarak Mavi Kartlılar Kütüğü’nün oluşturulmasını öngörüyor.

KİMLİK NUMARASI VERİLECEK
Yönerge ile Mernis veri tabanında kayıtlı doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası değiştirilmeksizin Mavi Kartlılar Kütüğü oluşturulacak. Mavi Kart’lılar kütüğünde kayıtlı kişinin Türk vatandaşı olmayan üçüncü dereceye kadar altsoyları, başvurmaları halinde Mavi Kartlılar Kütüğü’ne kaydedilecek. Mavi Kart’lıların doğum, evlenme, boşanma, evliliğin feshi ,evlat edinme ve ölüm gibi kayıtları da Mavi Kartlılar Kütüğü’ne kaydedilecek.

KİMLİK KARTI OLACAK
Mavi Kart ile ilgili bilgiler elektronik ortamda tutulurken, Mavi Kart sahiplerinin iş ve işlemleri daha hızlı yapmalarına imkan sağlanacak. Mavi Kart Kütüğü’ne kaydedilen ‘Mavi Kart’lar resmi kimlik kartı olarak kullanılabilecek. Mavi Kart ile ilgili yönergenin yayınlanması ile birlikte yurtdışında yaşayan ve vatandaşlıktan çıkmış olan bir milyonu aşkın kişinin yararlanması bekleniyor.

"MAVİ KART’LILARA BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLANACAK"
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yönergenin yürürlüğe girmesi ile birlikte Mavi Kart’lılara büyük kolaylıklar sağlanacağını belirterek, “Yönerge ile birlikte Mavi Kart Kütüğü elektronik ortamda oluşturulacak. Mavi Kart’lılar Türkiye’deki iş ve işlemlerini rahat bir şekilde bu kart ile yapabilecek. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası gibi Mavi Kart’lılara da kimlik numarası verilecek. Mavi Kartlıların seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü olmayacak. Mavi Kartlılar Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalışabilecek. Mavi Kart’lılar resmi tüm işlemlerinde bankada, noterde, tapuda Mavi Kart’ları ile kendilerine verilecek yeni kimlik numaralarını kullanabilecek. Cep telefonu hattı alamayan Mavi Kart’lılar yeni kimlik numaraları ile bu işlemi yapabilecek. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıktıktan sonra doğan çocuklarına da mavi kart alma imkanı getirilerek bu kişilerin Türkiye ile irtibatlarını devam etmesi sağlanacak” diye konuştu.
(İHA)