BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,96
ALTIN 2.435,64
HABER /  SAĞLIK

Kadınlar buna programlı!

Bilim adamlarının bir araştırma sonrası kadınların beyninin biyolojik olarak...

Abone ol

Bilim insanlarına göre kadın beyni biyolojik olarak çok yemeye programlanmış. Araştırmada erkeklere göre kadınların altı kat daha fazla şekerli yiyecekler yemeye yatkın olduğu belirtildi.

Amerikalı uzmanlardan kadınları üzecek bir haber geldi. Uzmanlara göre erkek ile kadın arasında yemek alışkanlığı konusuda fark var. Uzmanlara göre kadın, yeme bozukluklarına karşı biyolojik olarak daha savunmasız. Bilim insanları dişi farelerin erkek farelere oranla midesini tıka basa doldurma eğilimi daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Yani kadınların çok yeme alışkanlığı sadece kültürel değil aynı zamanda biyolojik bir durummuş.

İlk kez hayvanlarda dişi ile erkek arasında yemek yemek konusunda fark olduğunu ortaya çıkarması açısından araştırma önemli. Uzmanlar bu araştırmanın insanlarda da aynı etkiyi yapacağını düşünüyor. Aşırı yeme bozukluğu olan insanlar alışılmadık derecede sık yemek yerler ve bu alem sırasında kendini kaybederler. Kadınlarda yeme bozukluğu erkeklere göre 10 kat daha fazla.

Michigan Eyalet Üniversitesi'nden psikolog Prof. Kelly Klump "Yeme bozukluklarının erkeklerden daha çok kadınlarda yaygın olduğuna bakıldığında kültürel ve psikolojik basınçlara odaklanılır. Ama bu çalışmada biyolojik faktörün de ez az diğer faktörler kadar etkili olduğu görüldü" dedi.

Uzmanlara göre yeme bozukluğunun sebebinin biyolojik olduğuna dair kuvvetli kanıtlar var. Prof. Klump ve arkadaşları 60 fareyi besleyerek bir deney gerçekleştirdi. Bu farelerin yarısı dişi yarısı erkek idi. İki hafta periyodik olarak yiyecek topağının yerine vanilyalı dondurma verildi.

Bütün yeme testlerinde dişi farelerin erkek farelere göre altı kat daha fazla olduğu görüldü. Prof. Klump aşırı yeme eğiliminin beynin doğal ödül sistemiyle alakalı olabileceğini söyledi.

Yapılan araştırma ile yeme bozukluklarının tedavisinde önemli adım atılabilir. Araştırma International Journal of Eating Disorders dergisinde yayımlandı.