BIST 10.096
DOLAR 32,38
EURO 34,70
ALTIN 2.404,37
HABER /  SAĞLIK

Boyun tutulması nasıl geçer evde ne iyi gelir?

Boyun tutulması ve ağrısı için evde yapabileceğiniz masaj ve krem uygulamaları var. Boyun tutulmasina iyi gelen tedavileri de sizler için sıraladık.

Abone ol

Boyun tutulması ve ağrısı ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Boyun tutulmasına iyi gelen egzersizlir ve evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri var. Ancak boyun tutulması ağrıyla birlikte şiddetliyse boyun fıtığı ve lif yırtılmasının habercisi olabilir. Bu tip durumlarda boyun tutulmasına iyi gelen, evde uygulayacağınız yöntemler sadece geçici rahatlama sağlar.

Boyun tutulması için evde iyi gelecek yöntemleri okumadan önce aşağıdaki problemleri yaşıyorsanız bir doktora görünün.

-Ağrılar ve tutukluk aldığınız tüm önlemlere karşın hafiflemiyorsa
-Otururken, kalkarken hatta yürürken şiddetli ağrı yaşıyorsanız
-Boyun tutulmasıyla birlikte yüksek ateş varsa
-Boyun tutulmasıyla birlikte mide bulantısı ve kusma varsa
-Boyun tutulmasıyla birlikte göğüs ağrısı ve sol kolda ağrı varsa
-Boyun tutulmasıyla birlikte baş dönmesi veya baş ağrısı yaşıyorsanız

BOYUN TUTULMASINA NE İYİ GELİR?

Boyun tutulmasını önlemek için öncelikle duruşunuza dikkat etmeniz gerekiyor. Otururken veya yürürken başın öne doğru veya arkaya doğru eğik olması boyna binen yükü arttırır. Sırtınız düz, omuzlarınız dik olmalı ve yürürken sadece ayakuçlarınızı görmelisiniz. 

Uzun saatler boyu masa başında oturursanız bir süre sonra yorgunluktan vücudunuz öne doğru eğilmeye başlar. Bunu önlemek ve vücudu dinlendirmek için her 40 dakikada bir ayağa kalkın, 3-4 dakika yürüyün ve boyun kaslarını gevşetecek esnetme hareketleri yapın. Ayrıca ofiste çalışma sandalyenizin ergonomik olması sırta ve boyna destek olarak boyun tutulması riskini azaltır.

BOYUN TUTULMASI EGZERSİZLERİ

Boyun tutulması yaşadığınızda evde yapabileceğiniz kolay egzersizler bulunuyor. 15 dakikanızı ayırarak yapacağınız basit boyun egzersizleri genellikle boyun tutulmasının geçmesi, en azından hafiflemesi için yeterlidir.

Boyun egzersizleri için dikkat edilmesi gereken nokta başlarda boynu fazla zorlamamak, sadece tutulan bölgenin bir miktar açılmasını sağlamaktır. Birkaç saat sonra bu egzersizleri tekrar ederek boynunuzun bir miktar daha açılmasını sağlayabilirsiniz.

BOYUN TUTULMASI EGZERSİZİ NASIL YAPILIR?

Önce başınızı yavaşça öne doğru eğin, mümkünse çenenizi göğsünüze değdirin. Daha sonra yine yavaşça başınızı yukarı doğru kaldırın. Boynun çok zorlandığı noktalarda ağrının iyice artmaması için ilk egzersizlerde fazla zorlamayın. Bu hareketi 10 kez tekrarlayın.

İkinci hareket için boynunuzu yavaşça sağa ve sola yatırın. Boynun her iki yanındaki sertleşen kasları rahatlatıcı etkisi olan bu hareketi 7 sağa, 7 sola olmak üzere 14 kez tekrarlayın.

Son olarak boyun tutulması egzersizleri arasında ağrı yapma ihtimali en yüksek olan başı sağa ve sola çevirme hareketi var. Başınızı yavaşça sağa çevirin, daha sonra ileri doğru bakar konuma getirip yavaşça sola çevirin. 7 sağ, 7 sol olmak üzere 14 kez tekrarlayın.

Bu hareketlerin tamamı başı tutan ve boyna destek olan kasların gevşemesine yardımcı olur. Tutulma istediğiniz gibi çözülmediyse 2-3 saat sonra aynı hareketleri tekrar edin.

BOYUN TUTULMASI İÇİN SOĞUK KOMPLEKS

Soğuk kompres tutulmanın neden olduğu ağrıyı hafifletir ve ağrıya yol açan laktik asit birikimini önler. Soğuk kompres torbanız varsa tutulan bölgeye 20 dakika kadar uygulayın. Soğuk kompres torbanız yoksa küçük bir poşeti 10-15 adet buzla doldurduktan sonra ince bir havluya sarın ve boynunuza koyun.

Torbayı elinizle tutmak yerine başınızı çok arkaya yatırmadan dayayabildiğiniz bir koltuğa oturun ve buz torbasını koltukla boynun tutulan bölgesi arasına sıkıştırın.

BOYUN TUTULMASI SICAK KOMPLEKS

Soğuk kompres ağrıyı hafifletirken sıcak kompres kasların gevşemesine yardımcı olur. İlk gün soğuk kompres yaptıktan sonra ertesi gün sıcak kompres uygulayabilirsiniz.

Sıcak kompresi tutulan bölgeye 20 dakika uygulayın. 2 saat sonra 20 dakika daha uygulayın. Kompres yapmak yerine sıcak suyla duş da (en az 10 dakika) alabilirsiniz.

BOYUN TUTULMASI KREMLERİ

Boyun tutulması için genellikle kas gevşetici kremler veriliyor. Eczacınıza sorarsanız sizin için en uygun reçetesiz ağrı kesici ve kas gevşetici kremi önerecektir. Kremi uygularken boynunuza fazla bastırmadan masaj yaparak sürün. Cildin daha kolay emmesi için de sıcak bir havluyla üstünü kapatın. Kas gevşetici kremi sıcak kompresten (veya duştan) sonra sürmek daha çabuk etki gösterecektir. Evde nane yağı ve/veya okaliptüs yağı varsa bu yağları da kullanabilirsiniz.

BOYUN TUTULMASINA MASAJ İYİ GELİR

Masaj sertleşen bölgeyi en kısa sürede gevşetmek için etkili bir yöntemdir. Sıcak kompresten sonra okaliptüs yağı ve nane yağı gibi doğal kas gevşetici yağlarla tutulan bölgeye çok fazla bastırmadan masaj yapabilirsiniz. Masajdan sonra yağların daha iyi nüfuz etmesi için bölgeye sıcak havlu koyabilirsiniz.

Yukarıdaki yöntemleri uygulamanıza rağmen ağrınız sizi uyutmayacak kadar şiddetliyse ve tutulma geçmemişse bir doktora görünmeniz çok önemlidir.

BOYUN TUTULMASINA NE SEBEP OLUR?

-Yanlış Uyku pozisyonunda uyumak
-Sürekli olarak aynı yöne yönelme ( Masa başı işlerde örneğin)
-Baş ve boyun bölgesine baskı uygulama veya ağırlık kaldırma
-Isınma hareketleri yapmadan boyun egzersizleri yapmaya çalışmak
-Klima önünde fazla zaman geçirme
-Terleme sonrası boynun ani soğuması
-Yüzmek
-Omuzlarda yük taşımak gibi nedenler boyun tutulmasına sebep olur.

Yukarıda ki sebeplerden oluşan boyun tutulmaları kısa zaman ( 2-3 gün) için tamamen geçer. Boyun tutulması olduğu zaman ani ve sert hareketler yapmaktan kaçının..