BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Böyle komplo teorisi görülmedi!

CHP'lilerin çalışma hevesi, AK Partili Çamuroğlu'nun Belarus'a semah çıkartması ve ilginç Kürtçe komplosu. Hepsi bu haftanın Meclis kulisinde...

Abone ol



ANKARA-
CHP’deki kriz, AK Parti-MHP arasında gerilen ipler, türban tartışmaları derken Ankara’da siyasete bayram arası verildi. Kardeşlik, barış duygularının güçlendiği bir bayram dileğiyle geçtiğimiz hafta kulislerine göz atıp biz de bir bayram arası verelim diyoruz.

ÖNDER SAV’IN SUÇU NE?

Önce CHP’ye bakalım. Siyasetin son günlerine damgasını vuran CHP’deki krizin tozu dumanı dağılmış görünüyor. Yeni CHP yönetimi, “Kavga bitti yüzümüzü dışarı çevirdik” mesajları verirken, CHP’yi yakından bilenler hiç rahat değil. Kulisler, “Deniz Baykal ve Önder Sav pusuda bekliyor” yorumları ile çınlıyor. Bu görüşe göre aslında sorun kişiler sorunu da değil. CHP’de temel politikalarda ayrışma, bunu körükleyen de yapısal sorunlar var. O nedenle isimler önemli değil. Hatta, suçlu olarak gösterilen Önder Sav’a da haksızlık yapılıyor. Bunu söyleyen milletvekilinin ilginç de bir önerisi var. Bazen içimden “Önder Sav’ın suçu ne?” diye pankart açıp yürüme isteği geçiyor…

BU İDDİA GERÇEK OLABİLİR Mİ?

Yeni eğitim yılına başlarken yapılan ders boykotu, KCK davasındaki Kürtçe savunma tartışması, Meclis kürsüsünde Kürtçe krizi derken anadilde eğitim tartışmaları her geçen gün daha da büyüyor. En son BDP’nin Meclis’te Kürtçe kursu açacağını duyduk. CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Nevin Gaye Erbatur’un da bu kursa katılacağı konuşuluyor. Erbatur’un bu kararı Meclis bahçesinde biraz sohbet ettiğimiz iki CHP’li kadın milletvekilini şaşkınlığa uğratmış durumda. Bizi ise asıl şaşırtan kadın milletvekillerinden birinin anadil tartışmalarıyla ilgili yorumu oldu.

İşte o yorum:
“Buradaki oyunu iyi görmek gerek. Doğu ve güneydoğu illerinde kadınların okuma yazma oranı çok az. Kızlar bilinçli ve organize bir şekilde Türkçe öğrenmesin diye özellikle okula gönderilmiyor. Bunun amacı şu. Okutulmayan kız çocukları büyüyecek, evlenecek, çocuk yapacak. Böylece Türkçe bilmediği için de çocuklarına sadece Kürtçe’yi öğretecekler. Bu çok organize bir hareket.”

CHP’LİLERİN ÇALIŞMA HEVESİ

Siyaset kurban bayramına erken girdi. Hac’da olan milletvekillerinin de etkisiyle Meclis Genel Kurulu toplanamadı. Bu durumda vekillerin tatil süresi 11 güne çıktı. Meclis Genel Kurulu kapanır kapanmaz bahçeye çıkıp kararı sigara içerek kutladığını düşündüğümüz bir grup CHP’li milletvekilinin yanına gittik. “Milletvekilleri için tatil süresi 11 gün olmuş. Hayırlı olsun” dileğinde bulunurken aldığımız yanıt karşısında şaşırdık kaldık.

İlk söz, “Biz çalışmaya varız, tatil eden iktidar partisi” yanıtı oldu. Bu arada kürsüde konuşmak için hazırlık yapmış olan bir CHP’li milletvekili elindeki konuşma metnini göstererek “Şimdi napacağım bu konuşmayı evde eşime mi yapacağım. Yapsam anlamaz ki” diye serzenişte bulundu. Açıkçası CHP’li milletvekillerinin Meclis Genel Kurulu çalışmalarına hiç bu kadar hevesli olduklarını bilmiyorduk.

BELARUS’A SEMAH EKİBİ

Hükümet Devlet Bakanı Faruk Çelik’in koordinatörlüğünde Alevi Açılımı için çalışma yaparken AK Parti’nin Alevi kökenli milletvekillerinden Reha Çamuroğlu’nun da boş durmadığını öğrendik. Ama Çamuroğlu’nun açılımı dış ülkelere. TBMM Belarus Dostluk Grubu Başkanı olan Çamuroğlu Belarus’ta yapılacak bir etkinliğe semah ekibi götürüyor.

HAS PARTİ’DE NELER OLUYOR?

Saadet Partisi’nden ayrılış süreci büyük ilgiyle izlenen Numan Kurtulmuş yeni partisi HAS Parti’yi kurduktan sonra sessizliğe gömüldü. Büyük iddialarla kurulan partinin bu sessizilği bizi meraklandırdı. Hemen partinin öne çıkan isimlerinden birini arayıp “Ne oluyor” diye sorduk. Aldığımız yanıt “Normaldir. Şu dönem teşkilatı kurmaya odaklandık. Önümüzde kongre var. Ay sonuna kadar bunları yetiştirmek zorundayız. Yoksa seçime giremeyiz” oldu.

Bu arada HAS Parti’nin seçime girmek için belli sayıda ilde örgütlenme şartını sağladığını, bugün itibariyle 45 ile ulaştığını da söyleyelim.