BIST 10.235
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.402,72
HABER /  GÜNCEL

Botaş tazminat ödeyecek!

Botaş, doğalgaz sıkıntısı nedeniyle, gazını kesmek zorunda kaldığı santrallere tazminat ödeyecek.

Abone ol
 Yap-işlet-devret ve yap-işlet santrallerine yapılacak ödemede, doğalgaz yerine kullanılan yakıtın fiyat farkı esas alınacak.

Türkiye’nin doğalgaz arzında yaşadığı sıkıntı henüz tam olarak giderilemedi ancak bu kez de tazminatlar baş ağrıtıyor. Otoprodüktör santralleri Botaş’ın gazlarını kesmesi nedeniyle tazminat davası açacak. Botaş ise kendileri için üretim yapan bu tesislerle yapılan anlaşmada “gaz arzında azalma olursa kesintiye gidilir” şeklinde mücbir sebep bulunduğunu savunuyor. Bu nedenle açılan davalarda herhangi bir tazminat ödenmeyeceği düşünülüyor.

 
Yap-işlet-devret ve yap-işlet santrallerinde ise durum farklı. Enerji Bakanlığı ya da Botaş gazları kesilen bu santrallerde ikincil yakıt kullanıldığı için aradaki fiyat farkını ödeyecek. Doğalgaz yerine fuel-oil’le üretim yapan santrallerin bu değişimden kaynaklanan maliyeti karşılanacak. Ancak bakanlık da faturanın daha fazla kabarmaması için bu santrallerdeki üretimi yarı yarıya azaltmıştı.

Bu arada İran’dan gelen gaz miktarı hala oldukça düşük seviyelerde. Günlük 12 milyon metreküplük gaz alınabiliyor. Ukrayna’dan geçen Batı Hattı ise normale dönmek üzere. Buradan da günlük 38 milyon metreküp gaz geliyor. Dolayısıyla ciddi bir açık olmasa da kesintili otoprodüktör santrallerin gaz vanası halen kapalı.