BIST 10.224
DOLAR 32,31
EURO 34,82
ALTIN 2.386,45
HABER /  EKONOMİ

Bosch Genel Müdüründen kriz falı

Bosch Genel Müdürü Hermann Butz, küresel ekonomik krizde iyileşme sürecine girilecek tarihi açıkladı.

Abone ol

Bosch Genel Müdürü Hermann Butz, küresel ekonomik krizin 2009 yılı sonu itibariyle iyileşme sürecine gireceğini düşünüyor.

Dünya ekonomisinin bu tarihten sonra yavaş yavaş canlanacağını öngören Butz, "Tamamen sonunun gelmesi için 2-3 sene geçmesi lazım. Ama ilk pozitif sinyalleri almak üzereyiz. Bu sene sonunda iyileşme trendine girebilir." dedi.

Hermann Butz, Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) tarafından 'Çekirge Toplantıları' kapsamında Bosch Evi'nde düzenlenen 'Bosch'da krizi yönetmek' konulu seminere katıldı. Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Butz, krize karşı hükümetin açıkladığı tedbir paketlerin çok olumlu olduğunu ve piyasaları hareketlendirdiğini söyledi. Bununla birlikte paketlerin geç açıklandığı eleştirisinde bulunan Bosch'un genel müdürü, "Fakat bu paketler bana göre biraz geç kaldı. Daha erken gelseydi kriz daha az hissedilirdi. Kesinlikle bazı ilave önlemler gelecek. Ama ne tür önlemler gelecek, şuanda belli değil. Hükümet bir kaç farklı fikri şuan tartışıyor. Birşeyler yapılacak ama neler olacak şuan belli değil. Bekleyip göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Şirketin genel durumu ile ilgili bilgiler de veren Bosch Genel Müdürü Butz, 2008 yılını yaklaşık 45 milyar Euro ile kapattıklarını, Bosch Türkiye'nin rakamının ise 1,6 milyon Euro olduğunu açıkladı. Bosch Türkiye olarak 2008 yılında 210 milyno Euro yatırım yaptıklarını vurgulayan Butz, şunları söyledi: "Demek ki bizim uzun vadeli planlarımız hala aktüel. Şimdi krizde neler olacak. Dünya geçen sene oldukça zor bir krize girdi. Öncelikle finans piyasalarında başladı ve reel sektöre bulaştı. En ağır da otomotiv sektörende görüldü. Hükümetler bu noktada bazı önlemler aldı. Teşvik pirimleri, Türkiye'de ÖTV ve benzeri önlemler alındı. Ancak bu önlemler yeterli mi. Şuanda bakarsak, piyasada hakikaten biraz hareketlilik var. Fakat gerçek olarak görmek zorundayız. Çok yüksek seviyelerden geldik. Ve o seviyeleri yakalamak için gerçekten 2-3 sene daha geçmesi lazım."

"BOSCH'UN GÜVENİLİRLİĞİNİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Bosch Türkiye'nin yatırımlarında sapma olabileceğini ifade eden Butz, güneşli havalarda araçların daha hızlı, yağmurlu havalarda ise daha yavaş kullanılması gibi bir strateji izlediklerini kaydetti. Buna karşın, Bosch'un yatırımlarının uzun vadeli olduğunun altını çizen Hermann Butz, "Bir sene az yatırım olursa, bir sonraki sene yüksek yatırım olur. Bir önceki sene Bosch Türkiye'nin en büyük yatırımcısı oldu. 2009 yılında da olabilir mi? Şuanda böyle bir öngörümüz yok. Ama bizim yatırımlarımız devam ediyor. Devamlı yeni ürünler, yeni teknolojiler getiriyoruz. Sonuçta bizim çok büyük bir güvenilirliğimiz var ve bu güveni sürdüreceğiz." diye konuştu.