BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,18
ALTIN 2.472,51
HABER /  GÜNCEL

Bombayı atıp kahkakayı bastık

İzmir7de 1 askerin ölümüne 17 kişinin de yaralanmasına yol açan saldırının sanıkları hakkında dava açıldı.

Abone ol

İzmir'de geçen yıl ağustos ayında bir polis ve bir askerî aracın geçişi sırasında uzaktan kumandayla bomba patlatarak bir askerin ölümüne ve 17 kişinin yaralanmasına sebep olduğu iddiasıyla tutuklanan kişilere dava açıldı.
İddianamede olayı soruşturan özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, sekizi tutuklu dokuz sanık hakkında üçer defa ağırlaştırılmış müebbet ve 250'şer yıl hapis cezası istedi.

Saldırının elebaşı olduğu iddia edilen "Amed" kod adlı B.S. ile yardımcısı Z.B., ifadelerinde bombayı patlattıktan sonra kahkaha atarak, "Düğün tamam." dediklerini söyledi.

21 Ağustos 2008'deki olayda, Konak ilçesi Yağhaneler semti, Yeşillik Caddesi Elka Durağı yakınlarında park halindeki bir otomobile yerleştirilen bombanın patlatılmasıyla biri albay 3 asker, 8 polis memuru ve yedi sivil yaralanmıştı.

Durumu ağır olan er Hüseyin Arısoy, hastanede şehit oldu. Olayın ardından operasyon başlatan İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat ekipleri, eylemi yaptığı belirlenen "Amed" kod adlı B.S., yardımcıları Z.B., G.D. ve kendilerine yardımcı olduğu saptanan T.S., oğulları A.S., R.S., C.S., E.D., M.S. ve A.Ö.'yü gözaltına aldı.

Adliyeye sevk edilen zanlılardan E.D. serbest bırakılırken 8 kişi tutuklandı. Savcı Gök tarafından hazırlanan iddianamede, olayın bütün ayrıntıları anlatıldı. Saldırının elebaşı olduğu iddia edilen B.S. ile yardımcısı Z.B.'nin, ifadelerinde olay sırasında kayalık bir alanda kahvaltı yaptıklarını, polis aracının geçişi sırasında telsizle bombayı patlattıklarını, sonra birbirlerine bakıp kahkaha atarak, "Düğün tamam." dediklerini söylediği bildirildi. Ayrıca B.S.'nin, Z.B. ve G.D. ile kuzen olduğu öğrenildi.

İddianamede, Diyarbakır'da yakalanan Z.B.'nin polislere, "Bu kadar çabuk yakalanacağımızı düşünmüyorduk." dediği, B.S.'ninse tatbikat sırasında, "Biz makineleştik, duygusuzlaştık. Olay anında, görevimi yapmış olmanın huzurunu yaşadım ama siz beni buraya getirip anlattıktan sonra duygularımızın ne kadar alındığını, hayvanlaştırıldığımızı farkettim." dediği ifade edildi.

T.S.'nin de sorgulamadan önce uzun süre ağladığı kaydedildi. Savcı Murat Gök, sekizi tutuklu 9 sanık hakkında iddianame hazırlayıp dava açılması için CMK'nin 250. maddesi gereğince yetkili ağır ceza mahkemesine gönderdi.

Gök, bütün tutuklu sanıklar hakkında PKK terör örgütü adına faaliyette bulunmak, bombalı eylemlerde bulunmak, ölüme sebebiyet vermek, 17 kişinin yaralanmasına sebebiyet vermek, kamu malına zarar, yardım yataklıkta bulunmak, patlayıcı madde bulundurmak ve sahte belge düzenlemek suçlarından üçer defa ağırlaştırılmış müebbet ve 250'şer yıl hapis cezası talep etti.

Dava, önümüzdeki günlerde görülmeye başlanacak.