BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,55
ALTIN 2.493,27
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bolu'daki fay hatları görüntülenebilecek

Bolu'da 'Sismik yansıma' yöntemiyle fay hatları görüntülenecek

Abone ol

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ve çalışma ekibi, Bolu'dan geçen fay hatlarını görüntüleyecek.

Bolu Valiliği, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile İl Özel İdaresinin desteğiyle İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Ankara ve Anadolu üniversitelerinden gelen çalışma ekibiyle birlikte, Bolu merkeze bağlı Civril köyünde, ''Sismik yansıma'' yöntemiyle çalışan bir sistemle, fay hatlarının fotoğrafını çekiyor. 

Ekip, kullanılan sistemle, Bolu Ovası'ndan geçen fayların yerlerini belirlemeyi amaçlıyor.

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bolu'ya Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu'nun çağrısı üzerine geldiklerini belirterek, şunları kaydetti: 

''1999 yılında meydana gelen Düzce depreminde fayların bir kısmı karşı ki dağlarda kaldı. Bunların ovadaki devamını göremedik. Göremeyince kemik kırıldığı zaman röntgenle bakarsınız ya, bizde kullandığımız sistemle aşağıda bu tür kırıklar varsa, onları görmek için bir çeşit röntgen çekeceğiz. Bizim burada yaptığımız biraz ultrasonografiye benziyor. Daha küçük frekanslarla çalışıyoruz. Bu bir ön çalışma. Bolu'yu bir kırık değil bir kaç tane kırık tehdit ediyor. O fayları incelemek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.''