BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Bolivya'da beş general 'soykırım'dan suçlu bulundu

5 Emekli general, 2003'te Aymara Kızılderililerinin, bölgelerinden doğalgaz ihracını engellemek için başlattığı protestolarda 64 kişinin öldürülmesinde rol oynamakla suçlandı.

Abone ol

Bolivya'da beş emekli general, 2003'te ABD'ye doğalgaz ihracatı planlarını protesto eylemlerinde 64 kişinin öldürülmesindeki rolleri nedeniyle 10 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Aynı davada iki emekli bakana da üçer yıl hapis cezası verildi.

Bolivya tarihine "Kara Ekim" olarak geçen olaylar, ülke siyasetinde bir dönüm noktası oldu. Kamuoyu destekleri eriyen geleneksel partiler çöktü, protestocuların liderlerinden Evo Morales, 2 yıl sonra cumhurbaşkanı oldu.

Olayları, hükümetin bu yoksul bölgeden Şili'ye uzanacak bir boru hattıyla ABD'ye doğal gaz satma planları tetikledi.

Yüzlerce yıl boyunca yoksul bırakıldıklarını ve siyasetten dışlandıklarını söyleyen, Morales'in de mensubu olduğu Aymara Kızılderilileri geniş çaplı protesto eylemlerine başladı.

Göstericilerin üzerine ateş açılması sonucu aralarında beş yaşındaki bir çocuğun da bulunduğu 64 kişi öldü, 405 kişi de yaralandı.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Gonzalo Rocabado, mahkemedeki ifadesinde ülkede istikrarsızlık yaratmayı amaçlayan silahlı bir ayaklanmayla karşı karşıya oldukları için kuvvet kullandıklarını söyledi.

Mahkeme, "Katliam görüntüsünde bir soykırım" gerçekleştirildiğini belirterek dört emekli general ile bir amiralin suçlu olduğuna hükmetti.

İki aydır mahkeme önünde eylem yapan kurban yakınları kararı gözyaşları içine dinledi.