BIST 9.916
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.432,05
HABER /  GÜNCEL

Boko Haram Hıristiyanlara saldırıları savundu

Nijerya'da Radikal İslamcı Boko Haram örgütü, ülkede Hıristiyanlara yönelik saldırıları savundu. Askeri olarak yenilmeyeceklerini söyledi.

Abone ol

Nijerya'daki Boko Haram adlı radikal İslamcı örgüt, ülkede Hıristiyanlara yönelik son saldırıları savundu ve öldürülen Müslümanların intikamını alacaklarını açıkladı.

Örgüt yöneticisi Abubekir Şekau'nun YouTube'da yayınlanan ilk video mesajında, Nijerya'da son yıllarda Müslümanlara yönelik saldırıların örneklerini verdi.

Boko Haram militanları, geçen Noel günü kiliselere saldırılar düzenleyerek, onlarca Hıristiyanı öldürmüştü.

Bu saldırı dalgası, çoğunlukla Hıristiyanların yaşadığı güney Nijerya'da camilere saldırılar düzenlenmesiyle devam etmişti.

Hıristiyanlarla Müslümanlar arası dini çatışmaların yaygınlaştığı ülkede dün de bir cami ve İslami bir okul ateşe verilmişti.

160 milyon nüfusu ile Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya'da ülkenin kuzeyinde çoğunlukla Müslümanlar, güneyinde ise Hıristiyanlar ve pagan dinlere inananlar yaşıyor.

Ülkede son dönemde yaşanan çatışmalar nedeniyle binlerce kişi evlerini terk etti.

Nijerya cumhurbaşkanı ve ülkenin başlıca Hıristiyan örgütleri, son dönemdeki çatışmalarla 1967-70 arası iç savaş arasında kıyaslamalar yapıyor.

Nijerya'da son haftalarda, özellikle Hıristiyanları hedefleyen saldırılarda da en az 52 kişi öldürülmüştü.

Kızılhaç yerinden edilen ve karakollara ile kışlalara sığınan kişileri kayıt altına alıyor.

Nijerya'nın Nobel Barış ödüllü şair ve yazarı Wole Soyinka da, BBC’ye verdiği demeçte ülkenin bir iç savaşa doğru sürüklendiğini söyledi.

Dini çatışmaların yayıldığı ülkede, akaryakıt fiyatlarındaki artış ve devlet sübvansiyonlarının kaldırılmasını protesto gösterileri de şiddet olaylarına yol açıyor.

Edo eyaletindeki Benin'de dün akaryakıt fiyatlarındaki artışı protesto gösterileri sırasında da Müslümanlara yönelik saldırılar düzenlenmişti.