BIST 9.916
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

FIFA: Şikeye karışanların can güvenliği yok

FIFA'nın güvenlik biriminden yapılan açıklamada, şike olaylarına karışan futbolcular ve yöneticilerin can güvenliğinden şüphe duyulduğu belirtildi.

Abone ol

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA, şike olaylarına karışan oyuncuların can güvenliklerinden endişe edildiğini belirtti.

FIFA'nın güvenlik biriminin sorumlusu Chris Eaton, maç sonuçlarını etkilemeye çalışan örgütlerin temas içinde oldukları oyuncuların ve idarecilerin hayatlarını kaybetmelerinden kaygı duyulduğunu belirtti.

Eaton, FIFA'ya üye ülkelerin hükümetlerinin şike örgütlerinin varlıklarından haberdar olmalarını ve üzerlerine gitmelerini istedi.

"Şike aslında tek kelimeyle para çalmaktır. Bu tip örgütler şike üzerinden elde ettikleri paraları diğer suç faaliyetlerinde kullanıyorlar" diyen FIFA sorumlusu, söz konusu para "dudak uçaklatıcı miktarda" olduğunu belirtti.

Geçen yıl boyunca 50'ye yakın futbolcu şike sebebiyle tutuklanırken, en kapsamlı olay Güney Kore Ligi'nden yaşanmıştı.

Güney Kore ligi takımlarından Sangmu Phoenix'in teknik direktörü hakkında şike soruşturması açılmasından üç ay sonra ölü olarak bulunmuş ve intihar ettiği anlaşılmıştı.

FIFA yetkilisi Eaton faklı ülkelerde yaşanan şike olayları sebebiyle tehdit alan oyuncuların bulunduğunu söyledi.

İtalyan ikinci ligi takımlarından Gubbio'da forma giyen oyuncu Simone Farina kendisine şike yapması karşılığı teklif edilen 200,000 euroyu reddetmiş ve ardından FIFA tarafından örnek gösterilmişti.

Türkiye, Yunanistan ve İtalya liglerinde kapsamlı şike olaylarına dair soruşturma ve davalar sürüyor.

Bu arada FIFA'nın Şubat ayı itibariyle bir "şike ihbar hattı" hizmete sokacağı belirtildi.

FIFA'nın gündeminde olan bir diğer uygulama ise şikeye karıştığını itiraf edip tanıklık yapan sporcuların affı.