BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,86
ALTIN 2.427,87
HABER /  GÜNCEL

BM'den şok Türkiye ve YPG açıklaması!

BM Güvenlik Konseyi aldığı ortak karar ile "Türkiye, Suriye’ye yönelik top atışlarına son vermeli" çağrısı yaptı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Rusya’nın isteği üzerine bugün yapılan oturumda, Türkiye’nin PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin askeri kanadı YPG’ye karşı başlattığı top atışı konusunu gündeme aldı.

Güvenlik Konseyi, Türkiye’nin, Suriye’ye yönelik top atışına son vermesi, devamından endişe duyulduğu konusunda ortak görüşe vardı.

Toplantının ardından BMGK şubat ayı dönem başkanı olan Venezuela'nın BM Daimi Temsilcisi Rafael Ramirez Carreno, gazetecilere yaptığı açıklamada, Konsey üyelerinin Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyine yönelik bombalamalarından endişe duyduğunu söyledi. Suriye'nin bu konuya ilişkin Konseye mektup gönderdiğini ifade eden Carreno, "Tüm BMGK üyeleri, Türkiye'den uluslararası hukuka uygun hareket etmesini isteme konusunda anlaştı" dedi.

Gazetecilerin, 15 üyenin tamamının da aynı görüşte olup olmadığını yönündeki sorusu üzerine Carreno, değişik seviyelerde olmakla birlikte tüm üyelerin bu konuda hemfikir olduğunu söyledi. 

Suriye'nin bu konuya ilişkin Konseye mektup gönderdiğini ifade eden Carreno, "Tüm BMGK üyeleri, Türkiye'den uluslararası hukuka uygun hareket etmesini isteme konusunda anlaştı" dedi.

Rusya'nın BM Büyükelçi Yardımcısı Vladimir Safonkov ise "Müttefiklerinden Suriye'deki uygunsuz hareketlerine son vermesi için Ankara'ya uygun güçlü mesajı vermelerinin istedik" diye konuştu. 

TÜRKİYE BM TEMSİLCİSİ: BİR KARAR YOK

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit  Çevik ''Konsey toplantısında Türkiye ile ilgili veya Kuzey Suriye'deki gelişmelerle ilgili Konsey'in aldığı bir karar yok. 15 ülkenin bir konuda fikir beyan etmesi ayrı birşey, Konsey'in bu belirtilen fikirler çerçevesinde Konsey'in kurumsal olarak pozisyonu budur demesi ayrı birşey. Onun için ayrı bir karar gerekiyor. Böyle bir kararın alınmadığını bize Konsey'deki muhataplarımız teyit etmiş vaziyetteler.'' dedi.

Çevik şöyle devam etti:

''Herkesin ayrı ayrı ifade ettiği hususları gruplayarak Konsey başkanı özetlemeye çalıştı. Ama Konsey üyeleri 15'i birden Konsey'in pozisyonu budur diye kurumsal bir karar almamış vaziyette'' dedi.