BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,06
ALTIN 2.326,32
HABER /  GÜNCEL

Başkanlık krizi! Yeni anayasa hayal oldu!

CHP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu masasından kalktı, TBMM Başkanı ise komisyonun son bulduğunu açıkladı.

Abone ol

CHP, AK Parti'nin önerdiği başkanlık sistemi nedeniyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan kalktı. Komisyon 3. toplantısında son buldu. Komisyonun HDP'li üyesi Garo Paylan, HDP ve MHP'nin masadan kalkmamasına rağmen Meclis Başkanı'nın komisyonu dağıttığını ileri sürdü.

CHP'nin komisyon üyeleri Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştükten sonra TBMM'de basın toplantısı düzenledi. CHP

Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, 'Meclis Başkanı komisyonun çalışamayacağını ilan etti' dedi.

Komisyonun başkanlık sisteminin bir planı olduğunu ifade eden Tezcan, "Meclis Başkanı bir mutabakat olmadığı için komisyonun çalışamayacağını ilan etti"  dedi. Tezcan şöyle konuştu;

"Uzlaşma Komisyonun çalışmaları Meclis Başkan'ın komisyonun çalışmalarına devam edemeyeceğini açıklaması ile son buldu. Biz özellikle bu süreçte bir rejim tartışmasına fırsat vermeme konusunda kararlılığımızı gösterdik. Hükümet sisteminde anlaşmadan yola çıkılması halinde sorunları halının altına süpürmekten başka bir şey yapamayacağımızı ifade ettik.

Niyet Haziran ayına kadar süreci oyalayıp haziran alına kadar komisyonu çalışıyor gibi gösterip olmadı diyerek uzlaşma sağlanamadı dilerek bu komisyonun çalışmalarını başkanlık kampanyasının yal kol faaliyeti olduğu ortaya çıktı bu görüşmelerde. 200 yıllık geleneğimize uygun kişiye özel bir rejim sevdası olmadan bir anayasa yapmaya varız dedik. Bir mutabakat sağlanamıyorsa gelin 24. dönemde oluşturulan uzlaşma komisyonun mutabakata vardığı 60 maddeyi yargı ile ilgili hükümleri dahil ederken bunları çıkaralım bunun için de 1 ay süre verelim komisyonun görevini böyle tarif edelim uzlaşılan malzeme var buyurun 60 maddeyi beraber geçirelim." ifadelerini kullandı.

HDP VE MHP'DEN AÇIKLAMA

HDP'li Komisyon Üyesi Mithat Sancar ise "Olay CHP'nin çekilmesi, terk etmesi değil. Usûl kurallarında anlaşma sağlanamadı ve Meclis Başkanı bu komisyonun çalışmalarının bittiğini söyledi" dedi.

CNNTÜRK'e konuşan MHP'li komisyon üyesi Mehmet Parsak ise "Anayasa Komisyonu Başkanı (TBMM Başkanı İsmail Kahraman), zabıtlara geçecek şekilde masanın dağıldığını söyledi" açıklamasını yaptı.