BIST 9.898
DOLAR 32,58
EURO 35,01
ALTIN 2.461,39
HABER /  GÜNCEL

AK Partili Çelik'ten CHP'ye sert sözler!

AK Parti sözcüsü Ömer Çelik, yeni anayasa çalışmaları için toplanan komisyonda CHP'li üyelerin tavrını eleştirdi, süreci sabote etmekle suçladı. Çelik, AK Parti'nin güç peşinde olmadığını, sürecin millet adına yürütüldüğünü söyledi.

Abone ol

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, iktidar partisi olarak Meclis'te yeterli çoğunluğa sahip olmalarına rağmen sistem değişikliği için uzlaşma aradıklarını söyledi. CHP'nin sistem değişikliğini rejim değişikliği havasına sokmaya çalıştığını ileri süren Çelik, millet adına sürdürülen sürecin yine CHP tarafından sabote edildiğini ifade etti.

CHP, 'Başkanlık Sistemi' tartışmaları nedeniyle 3. toplantıda masadan kalktı. Komisyonda başkanlık sisteminin gündeme gelmesine tepki gösteren CHP'li komisyon üyeleri toplantıdan ayrıldı.

ÇELİK: CHP SÜRECİ SABOTE ETTİ

Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, anayasa için uzlaşkma aradıklarını, güç peşinde koşmadıklarını söyledi. İşte Çelik'in açıklamaları;

"İktidar partisi olarak elimizde her türlü güç var. Mecliste istediğimiz yasayı geçirebiliyoruz. Ama buna rağmen bir sistem değişikliğinden bahsediyorsak bu aslında daha çok güç peşinde koştuğumuz için değil daha sağlıklı bir sistem peşinde koştuğumuz içindir.

"MECLİS İSTEDİĞİ ANDA BU GÜCE SAHİPTİR"

Bizim sistem değişiklik dediğimizi rejim değişikliği havasına sokmaya

CHP'nin tavrı son derece yanlıştır. AK Parti'nin yeni anayasa yapma iradesi son derece güçlü.

 çalıştılar. 2011’den beri yüksek sesle çağrımızı yapıyoruz. Toplumdan gelen talebi dikkate alarak yeni anayasanın ilk gündem maddesi olması gerektiğini ifade ettik.

Meclis, kurucu iradesine sahip olduğu için istediği anda yeni anayasa yapma hakkında sahiptir. Yine millet adına yürütülen süreci CHP sabote etti.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ DE PARLEMENTER SİSTEM DE MEŞRUDUR"

CHP'lilerin yaptığı açıklamayı dinledim. Diyorlar ki 'Biz şu konuyu konuşturmayız.' Nedir konuşturmayacağınız konu? 'Başkanlık sistemini konuşturmayız. Konuşmaya başladığınız andan itibaren biz masadan kalkarız.' Biz de diyoruz ki siz meşruiyetin ne olacağına karar verme merci değilsiniz. Bir tartışmaya meşruiyet çizemezsiniz siz. Başkanlık sistemi de parlamenter sistem de meşru bir sistemdir. Bunlardan hangisinin Türkiye için daha sağlıklı yapılanmalar olduğuna tartışarak karar vereceğiz, en sonunda da nihai olarak millet karar verecek. 

"CHP'NİN TUTUMU GAYRİ MEŞRU BİR SİYASİ TUTUMDUR"

Nitekim şunu tabi ki yapabilirler, bunda hiçbir şey yok. Tartışma başlar, temel haklarla ilgili görüşler, yargıyla ilgili görüşler, kuvvetler ayrılığıyla ilgili görüşler belirtilir. Ama biz 'sistemin Başkanlık Sistemi olmasını istemiyoruz' diyebilirler. Bir başkası da 'biz sistemin parlamenter sistem olmasını istemiyoruz' diyebilir. Her ikisi de meşrudur. Ta baştan tartıştırmam demek gayri meşru bir siyasi tutumdur, apolitik bir tutumdur.

"CHP ANAYASA YAPTIRMAK İSTEMİYOR"

Yeni anayasayla ilgili masayı sabote etmeye kalkıyorlar daha önce AK Parti tarafından teklif edilmiş ve kendilerinin reddettiği bir şeyi bugün gündeme getiriyorlar. Doğrusunu söylemek gerekirse bütün bu manevraların bir anlamı vardır, CHP Türkiye'ye yeni anayasa yaptırmak istemiyor. Biz yeni Türkiye'nin ilk anayasasını yapmak istiyoruz onlar hala eski Türkiye'nin anayasasında ısrar ediyorlar. Toplumun değişim talebine direniyorlar. İşin özü bundan ibarettir.

"GÜÇLÜ MUHALEFET İSTİYORUZ"

Biz ana muhalefet partisinin sözünün kalitesinin yükselmesini istiyoruz, eleştirisinin kalitesinin yükselmesini istiyoruz. Güçlü bir muhalefet bizim için bir korku unsuru değil, tam tersine bir dinamizm unsurudur ama 'Ben masanın etrafında oturmam, benim söylecek sözüm yok, kendim söz söylemem, kimsenin de söylemesine müsaade etmem' gibi bir tavır olursa bu gayri siyasi bir tavırdır. Biz bu tavrı tanımayız. O sebeple de Mecliste bulunan diğer iki partinin iradesi aynen devam ediyorsa onlarla bu anayasa çalışmalarını yürütmeye hazırız. Bunu da açık bir şekilde AK Parti MYK'sı adına ifade etmiş oluyorum."