BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,79
ALTIN 2.493,47
HABER /  DÜNYA

BM'de 'derin' Kuzey Kore rahatsızlığı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Japonya ve ABD'nin ortak çağrısıyla toplandı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesinden duyulan rahatsızlığı dile getirdi.

Abone ol

Deneme nedeniyle Japonya ve ABD'nin ortak çağrısıyla BM Güvenlik Konseyi (BMGK) acil toplandı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, hidrojen bombası denemesi yaptığını ileri süren Kuzey Kore'yi kınadığını bildirerek denemenin "derin rahatsızlık" verdiğini belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban, BM'de düzenlediği basın toplantısında Kuzey Kore'nin açıkladığı yeraltı nükleer denemeyle ilgili açıklamalarda bulundu.Açıklamasında, nükleer denemeden "derin rahatsızlık" duyduklarını bildiren Genel Sekreter, uluslararası toplumun bu tür test faaliyetlerinin durdurulması için birlikte yaptığı çağrılara rağmen yeni bir denemenin BMGK kararlarının ihlali olduğunu ifade etti.

Ban, "Bu eylem, bölgesel güvenliği son derece istikrarsızlaştırıyor ve uluslararası silahsızlanma çabalarını baltalıyor. Tümden kınıyorum" dedi.
Kuzey Kore'den nükleer faaliyetlerini durdurması ve yükümlülüklerini yerine getirmesini isteyen Genel Sekreter ayrıca, ilgili taraflar dahil uluslararası toplumla işbirliği içinde gelişmeleri yakından izleyip, değerlendirdiklerini kaydetti.

GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANDI

Kuzey Kore'nin yeraltında yaptığı en son nükleer denemesi nedeniyle BMGK acil olarak toplandı.

Japonya'nın BM Daimi Temsilcisi Motohide Yoshikawa gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD ile birlikte BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdıklarını bildirdi.

Japon Büyükelçi Yoshikawa denemenin BMGK kararlarının ihlali olduğunu ve uluslararası toplumun bunu çok güçlü bir dille kınaması gerektiğini söyledi.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da açıklamasında, "ilk izlenimimiz Kuzey Kore'nin bu denemeyi gerçekleştirdiği yönünde" dedi. Büyükelçi Rycroft ayrıca, BMGK'nın Kuzey Kore'yi açık bir şekilde kınaması ve bir karar tasarısıyla bu konunun takibinin yapılması gerektiğini ifade etti.

Toplantıda, BMGK kararlarının "ciddi" bir şekilde ihlali olarak kabul edilen nükleer deneme nedeniyle Kuzey Kore'nin "en güçlü" şekilde kınanması bekleniyor.