BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,88
ALTIN 2.433,88
HABER /  DÜNYA

’’BM kararı olmadan Suriye’ye müdahale felaket olur’’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, “BM kararı olmadan Suriye’ye müdahale; bölgesel bir yangına, bölgesel bir felakete dönüşür” dedi....

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, “BM kararı olmadan Suriye’ye müdahale; bölgesel bir yangına, bölgesel bir felakete dönüşür” dedi.
Loğoğlu, TBMM’de düzenledği basın toplantısında dış politikaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Suriye’deki kimyasal katliamı kınadıklarını yineleyen Loğoğlu, batılı ülkelerin araştırma yapılmadan Esad rejimini suçlamasını eleştirdi. Esad rejiminin Birleşmiş Milletler’in kimyasal silah kullanılmasının araştırılmasına izin verdiğini anımsatan Loğoğlu, “Biraz sabırlı olmak lazım. Yetersiz verilere ve iddialara dayanarak Suriye’ye karşı askeri müdahaleye gidilmesi herhalde çok yanlış olur. Bu sözlerim iktidar tarafından istismar edilecektir. Amacımızı Suriye halkını korumaktır. BM’yi beklemek lazım o sonuçlarını beklemek lazım. Artık yolun sonuna gelinmiştir. BM raporuna göre kimin hangi eylemden sorumlu olduğu ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

’’TÜRKİYE HALKI BÖYLE BİR SAVAŞA KARŞIDIR’’
Türkiye’nin bir savaşa sürüklendiğini iddia eden Loğoğlu, “Bunun öncülüğünü Sayın Başbakan ve Davutoğlu yapıyor. BM kararı olmadan Suriye’ye müdahale bölgesel bir yangına, bölgesel bir felakete dönüşür. Böyle bir müdahaleye karşı olan Rusya ve İran var. Türkiye’nin geleceğini düşünerek ayağımızı denk alalım. Türkiye’nin savaşa ihtiyacı yoktur. Suriye ile alıp veremediğiniz nedir? Suriye ile hangi düşmanlığınız var? Hangi amaçla böyle bir müdahale istiyoruz? Bunlar yanıtlanması gereken ancak AKP’de yanıtı olmayan sorular. Türkiye halkı böyle bir savaşa karşıdır” diye konuştu.
Askeri müdahaleye öncülük yapanların Suriye’deki drama gözlerini kapattığını söyleyen Loğoğlu, “Davutoğlu, Suriye’ye savaşa kışkırtmaktan vazgeçmelidir” dedi.

’’CHP OLARAK MISIR’IN TAMAMINI KUCAKLIYORUZ’’
Mısır’da yaşananlara da değinen Loğoğlu, “Müslüman Kardeşlerle ordu arasında tercih yapmak yanlış. Biz CHP olarak Mısır’ın tamamını kucaklayan anlayış içindeyiz. Demokrasi meydan savaşları ile götürülmez. Adeviye de toplanan insanlar da Mısır halkıdır; Tahrir de toplanan insanlar da Mısır halkıdır” dedi.

’’DEĞERLİ YALNIZLIK ’UCUBE’ BİR KAVRAMDIR
Başbakan Erdoğan’ın yeni BM kurulması teklifini değerlendiren Loğoğlu, bunun uluslar arası toplumu bölme çağrısı olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan’ın danışmanlarından birinin dile getirdiği ‘değerli yalnızlık’ ifadesini eleştiren Loğoğlu, “Sayın Başbakan ’ucube’ kelimesini Türk siyasetine sokan bir Başbakan. Değerli yalnızlık ifadesine yakıştırılacak kavram ucubedir. Değerli yalnızlık hiçbir ortamda olumlu kavram değildir. Bugün küreselleşen bir dünyada yalnız kalmak büyük marifet isteyen kavramdır bunu isteyen bir Dışişleri Bakanı var” dedi.

’’ABD VE İSRAİL’DEN TEPKİ GELİYOR’’
Başbakan Erdoğan’ın Mısır konusunda İsrail’e yönelik eleştirilerini anımsatan Loğoğlu, Erdoğan’ın bu sözlerine başta ABD ve İsrail olmak üzere pek çok ülkeden tepki geldiğini söyledi. Loğoglu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Irak ziyaretinde Iraklı bir milletvekilinin kendi ülkesindeki olayların arkasında Türk istihbaratının olduğu yönünde iddiada bulunduğunu belirterek, “Bunu dile getirirken de bilgi ve belgeler olduğunu söyledi. Biz bunun üstüne gitmedik. Böyle bir şey varsa bunu diplomatik yollardan istenmesinin daha uygun olacağın düşündük. Sayın Başbakan hem dış, hem iç olaylarda ‘Efendim elimizde bilgi ve belgeler var daha sonra açıklayacağız’ diyor. Bugüne kadar, elinde bilgi ve belge olduğunu açıkladığı bir olay hatırlamıyorum. Bu olayların arkasında İsrail var denince bu ciddi iddiadır. Elinde bilgi belge yoksa havada kalır, bu iddialar ciddiye alınmaz. Türkiye’ye yönelik kızgınlık öfkeye neden olur” diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU GAZZE’YE ZİYARET EDECEK Mİ?
Loğolu, basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Kılıçdaroğlu’nun bugün basına da yansıyan ‘Gazze’yi ziyaret edeceğine ilişkin’ haberlerin anımsatılması üzerine Loğoğlu, “Resmi anlamda temasımız yok. Gitmek istediğimiz takdirde bunu yapabileceğimizi düşünüyoruz. Bunun zamanı koşulları ne olur değerlendiriyoruz. Biz yapabiliriz diyorum CHP olarak. Bugün artık Başbakanın ve Davutoğlu’nun gideceği hiçbir Ortadoğu ülkesi kalmamıştır, biz her yere gideriz” dedi.

TEZKERE ŞART
Loğoğlu, bir soru üzerine, Suriye’de yapılacak askeri müdahale için TBMM’den mutlaka tezkere çıkma zorunluluğunun olduğunu söyledi.
(İHA)