BIST 10.056
DOLAR 32,26
EURO 34,80
ALTIN 2.422,58
HABER /  DÜNYA

Onlar polisin göz bebeği

Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü’nün göz bebekleri asayiş ve narkotik köpekleri, kentteki olaylarda polise en büyük desteği sağlıyor. <br/>İl ...

Abone ol

Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü’nün göz bebekleri asayiş ve narkotik köpekleri, kentteki olaylarda polise en büyük desteği sağlıyor.
İl Emniyet Müdürlüğü’ne ait Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü Köpek Eğitim Merkezi’nde (KEM) özel olarak bakımları yapılan 9 asayiş ve 1 narkotik köpeği, suçun önlenmesi ve suçlunun etkisiz hale getirilmesi konusunda en büyük rolü üstleniyor. Toplumsal olaylar, silah kaçakçılığı, kapkaç, gasp gibi konularında güvenlik güçlerinin en büyük yardımcısı ve merkezin en kıdemli olan "Odin" ve "Oscar" adlı asayiş köpekleri, her olayda etkin görev üstleniyor.

TATBİKATLAR SAYESİNDE GÖREVE HAZIRLAR
KEM Eğitmeni Yalçın Uyar, hakkında bilgi verdiği 2,5 yaşındaki ’Oscar’ adlı Alman kurdu cinsi köpeğin tüm itaatleri eksiksiz olarak yerine getirdiğini belirtti. Uyar, ‘‘Oscar çok sosyal bir köpektir ve herhangi bir komut almadan asla saldırmaz. Komutları yüzde 100 dinler. Köpeklerin en büyük ilgisi sevgidir. Sevildikleri zaman itaatleri daha iyi dinliyorlar. Eğitmenlerine daha çok bağlanıyorlar. Köpeklerin eğitimi için yaklaşık 70 gün eğitim aldık. Onları cezalandırarak değil, ödüllendirerek eğitiyoruz. Ödülleri de genellikle mamalar ya da sevdikleri oyuncaklar oluyor. Bir kapkaç olayı olduğu zaman biz ‘Dur polis’ dediğimiz zaman köpek onu yakalar ve sadece eğitim üzerine suçlu kişiyi kolundan tutar. ‘Kes’ komutu ile ısırmayı bırakır görevini tamamlar ve bize bırakır’’ dedi.
KEM temel eğitim alanında eğitmenleri gözetiminde sürekli eğitimden geçirilen kahraman köpekler, yapılan tatbikatlarla da her zaman göreve hazır halde bekliyorlar. Sabah saatlerinde eğitmenleri tarafından barınaklarından çıkartılan köpeklere, ısınma hareketlerinden sonra temel ve ileri itaat, kondisyon parkuru ve arama eğitimleri veriliyor.
(İHA)