BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

BM, Hristofyasın adımını bekliyor

BM, Kıbrıs'taki müzakereler için Rum tarafının adımını bekliyor. Şimdi gözler Hristofyas'ta!..

Abone ol

BM'nin Kıbrıs müzakerelerinde ele alınmak üzere Rum tarafına öneri sunan Türk tarafının ''ilerlediğini'' düşündüğü ve şimdi Rum yönetimi lideri Dimitiris Hristofyas'tan ''adım atmasını'' beklediği bildirildi.

Rum Alithia gazetesinin, ''BM Kıbrıslı Türk liderin önerilerinin müzakereleri çıkmazdan çıkardığı görüşünde'' başlığıyla verdiği habere göre, BM, Hristofyas'tan adım atmasını bekliyor ve yabancı diplomatlar da BM ile aynı kanaatte. Gazete, ''Hristofyas'ın bundan sonraki hareketleri müzakerelere ivme de katabilir, çıkmaza da sürükleyebilir'' değerledirmesini yaptı.

''Rum siyasi çevrelerinin, Rum tarafının kendi kendini kapana kıstırdığı ve Hristofyas'ın icraatının Rum tarafını teşhir ettiği görüşlerini dile getirdiğini'' yazan gazete, Kıbrıs Türk tarafının önerilerinin Rum medyasının neredeyse tamamı tarafından ''olumsuz'' ve Rum siyasi partileri tarafından ''kabul edilemez'' olarak nitelendirilmesine rağmen, BM'nin aynı görüşte görünmediğine işaret etti.

Gazete, Kıbrıs Türk tarafının 10 maddelik önerisinde 2 taviz bulunduğunu; ''dönüşümlü başkanlığı ve ağırlıklı oyla doğrudan seçimi kabul etmenin'' taviz olduğunu savundu.

Gazete, şu yorumu yaptı:

''Diplomatik çevreler, Talat'ın önerilerinin Kıbrıs Rum tarafınca 'mantık dışı' bulunabileceğini, ancak bunun; Kıbrıslı Türk liderin ve dolayısıyla Ankara'nın önceki tezlerinden taviz verdikleri ve Başkan Hristofyas'ın dönüşümlü başkanlık ve ağırlıklı oy önerilerini kabul ettikleri olgusunu ortadan kaldırmadığına işaret ediyorlar. BM tarafından buna; olumlu nokta ve Kıbrıs Türk tarafı ve Ankara'nın 'irade işareti' olarak dikkat çekiliyor. Geriye kalan önerilerin ise müzakere ve uzlaşı konusu olduğu değerlendiriliyor.

Diplomatik çevreler ve BM, Kıbrıs Türk tarafının dönüşümlü başkanlığı ve ağırlıklı oyu kabul etmesi olgusuna dayanarak, Mehmet Ali Talat'ın bu tutumunu 'önemli taviz' olarak algılıyor.

Sonuç olarak gerek BM'nin, gerek AB'nin şu anda beklediği şey; 'Kıbrıs Türk tarafının etkin iyi niyeti' olgusuyla birlikte müzakerelerin devam etmesidir ve herkes gözlerini Başkan Hristofyas'a çevirdi. Herkes, bundan sonraki hareketlerini bekliyor. Hristofyas'ın bundan sonraki hareketleri müzakerelere ivme de katabilir, çıkmaza da sürükleyebilir.''