BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bitkileri bile katletmişler

Gazze'de 3 hafta geçiren Cansuyu Derneği Gazze Koordinatörü İdris Yıldız, gördüklerine inanamıyor.

Abone ol

İsrail'in kara, hava ve denizden saldırılarına hedef olan Gazze'de 3 hafta geçiren Cansuyu Derneği Gazze Koordinatörü İdris Yıldız, ''Hemen her türdeki canlı hedef alındı. İsrail sadece insanları değil bitkileri bile katletti'' dedi.

Cansuyu Derneği Gazze Koordinatörü sıfatıyla Gazze'de 3 hafta geçirerek yardım faaliyetlerine katılan Saadet Partisi Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Yıldız, bölgedeki trajedinin vicdanları kanatacak boyutta olduğunu söyledi.

İsrail'in saldırıları sonrasında Gazze'ye giden İdris Yıldız, izlenimlerini AA muhabirine anlattı.

Gazze'de hemen her türdeki canlının hedef alındığını ifade eden Yıldız, ''İsrail sadece insanları değil bitkileri bile katletti. Söz gelimi, ambargo nedeniyle geçimleri tamamen tarıma dayalı olan Gazzelilerin ekili yüzlerce dönüm bahçesi bile bombalanmış, buldozerlerle tarumar edilmiş. Portakal ve zeytin bahçeleri tamamen futbol sahası gibi dümdüz edilmiş. Şimdi bu alanlara çadır kentler kuruluyor'' diye konuştu.

''CAMİ ENKAZLARININ ÜZERİNİ DOLDURMUŞLAR''

Gazze'de 51 caminin yıkıldığını ifade eden Yıldız, şunları söyledi:

''Sokakları gezdiğiniz zaman, neresi cami, neresi apartman, neresi cadde seçmeniz mümkün değil. Havadan camileri ve yerleşim birimlerini bombalamışlar. Daha sonra kara harekatında da iş makineleriyle, çevredeki yıkılmış evlerin molozlarını, kalıntılarını, cami enkazlarının üzerine doldurmuşlar. Böylelikle, cami enkazlarının dikkati çekmesini önlemişler. Yani dünya kamuoyunun bu konudaki muhtemel tepkisinin önüne geçmek, ibadethaneleri bile bombaladıklarını örtbas etmek için bunu yapmışlar.''

BARINAK SORUNU

Kentte en büyük sıkıntının barınak sorunu olduğunu bildiren İdris Yıldız, ''İnsanların çok acil barınağa ihtiyacı var. Çünkü, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı çok büyük. Gündüz, kavurucu sıcaklar, akşamleyin dondurucu soğuklar var ve bu insanlar yıkıntılar arasında, açık alanlarda yaşam mücadelesi veriyor. Yerel yetkililer, yaklaşık 20 bin hanenin 100 bin ferdinin evsiz olduğunu söylüyor'' dedi.

Yıldız, su ve elektrik sorunun Gazze Belediyesinin olağanüstü gayretleriyle çözülmeye çalışıldığını söyledi.

Aralıklarla süren saldırılara rağmen Gazze'de günlük hayatın normal seyrinde sürdüğünü belirten Yıldız, ''Öyle ki insanlar sabah evden akşam döneceğinin garantisinin olmadığını bilerek çıkıp günlük yaşantılarına devam ediyor. 51 cami bombalanmış olmasına rağmen camiler insanlarla doluyor. Savaş günlük yaşamın bir parçası olmuş. Gazzeli çocuklar, tepelerinde F-16'lar uçmasına rağmen oyunlarına devam ediyor'' diye konuştu.

FİLİSTİNLİ KIZIN FERYADI

Yıkılan Refah Bölgesi'ndeki yetimlerin eğitim gördüğü Fazilet Okulu'nda okuyan bir kız çocuğuyla görüştüklerini belirten Yıldız, şunları kaydetti:

''Kız çocuğu, 'İsrail 2 yıl önce babamı öldürdü. Şimdi de okulumu yıktı. Daha benden ne istiyor' diyerek tepkisini dile getirdi. Öğrenciler, enkazın yanında açık havada ders yapıyor. Yörede vurulan bir başka okulun müdürü ise bize 'İsrail sadece beldelerimizi değil gönüllerimizi de işgal etmek istedi. Fakat bunların saldırıları bizim imanımızı artırdı' dedi.''

KARDEŞ AİLE KAMPANYASI

İdris Yıldız, Cansuyu Derneği olarak Gazze'de 3 tır dolusu ilaç dağıttıklarını, 250 aileye gıda, 4 bin öğrenciye tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kırtasiye ve giyim yardımı yaptıklarını ve 1 ambulans verdiklerini söyledi.

Hastane, yetimhane ve benzeri kalıcı müesseseler kurulması için de ambargonun kaldırılmasını beklediklerini belirten Yıldız, ''Çünkü oraya çivi bile girmesine izin vermiyorlar'' diye konuştu.

Dernek olarak kardeş aile kampanyası düzenlediklerini kaydeden Yıldız, ''Gazze'deki 300 yetim ve öksüzün, kimlik bilgileri ve fotoğraflarını tek tek kayda alarak Türkiye'ye getirdik. İsteyenler, 50 dolar karşılığında istedikleri yetimin Kardeş Ailesi olabilecek. Bu paralar, ilgili yetimlere aktarılacak'' dedi.